Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter om det senaste från Iran: ”Kända personer används som verktyg för att skrämma vanligt folk” Foto: SVT, ABEDIN TAHERKENAREH/TT

Irans plats i FN:s kvinnogrupp riskeras efter avrättningarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter upprepade brott mot mänskliga rättigheter riskerar Iran att petas ur FN:s kvinnokommission – bara ett år efter att de valdes in.

– Det är en tydlig signal från det internationella samfundet, säger Gilda Hamidi-Nia, SVT:s utrikesreporter.

Över 500 personer har avrättats i Iran i år. 23-årige Mohsen Shekari var den första att avrättas till följd av de landsomfattande protesterna som nu pågått i snart tre månader. Majidreza Rahnavard, också 23, avrättades bara dagar senare. Deras brott: ”krig mot Gud”.

Kan uteslutas

Avrättningarna har väckt reaktioner världen över och kan nu ge svallvågor även i FN, som i dag väntas rösta om att utesluta Iran ur FN:s kvinnokommission.

– Det är en tydlig signal från det internationella samfundet.  Om de utesluts skulle det vara en stor seger för de aktivister som lobbat för detta, säger Gilda Hamidi-Nia.

Margot Wallström: ”Brutalt förtryck”

Iran valdes in i kommissionen förra året – ett beslut som kritiserades av bland annat iranska människorättsaktivister. En regim som systematiskt diskriminerar kvinnor bör inte få sitta i en grupp som arbetar för jämställdhet, sa kritikerna.

En av de som drivit på för dagens omröstningen är före detta utrikesministern Margot Wallström.

– Tehran måste få utstå konsekvenserna för sitt brutala förtryck av kvinnor och fredliga demonstranter, skriver hon på Twitter på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.