Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Strandvall berätta om tidigare lagkamraten Amir Nasr-Azadani som riskerar att avrättas: ”Chockad”

Tidigare lagkamraten om dödsdömde iranska fotbollsspelaren: ”Oerhört skakad”

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske fotbollsspelaren Amir Nasr-Azadani riskerar att avrättas i sitt hemland på grund av att han lyft frågan om kvinnors rättigheter. Hans tidigare lagkamrat Sebastian Strandvall ligger bakom att det internationella spelarfacket nu kräver att han friges.

– Även om det är svårt så uppskattar jag verkligen att man gör ett försök, säger Strandvall till SVT Sport.

Två personer har redan avrättats för att ha deltagit i de protester mot regimen som rasar i Iran, Mohsen Shekari och Majidreza Rahnavard, men myndigheterna har varnat om att fler kan avrättas.

En av dem är den 26-årige fotbollsspelaren Amir Nasr-Azadani. I dag gick det internationella spelarfacket Fifpro ut och krävde att han friges och blir kvitt sitt straff.

Idrott och politik

”Vi står tillsammans med Amir och kräver att straffet dras tillbaka omedelbart”, skrev man bland annat.

Tog kontakt med spelarföreningen

Bakom det uttalandet ligger Nasr-Azadanis tidigare lagkamrat, den landslagsmeriterade finlandssvensken Sebastian Strandvall. Då han fick höra om dödsstraffet lade han upp en tweet och taggade spelarföreningen som efter dialog med Strandvall sedan tog kontakt med Fifpro.

– De gick själv ut med ett uttalande och ska också ha en bredare dialog med Fifa för att se vad man kan göra. Även om det är svårt så uppskattar jag verkligen att man gör ett försök. Att idrotten och fotbollen visar sig stå bakom grundläggande mänskliga rättigheter, säger Strandvall.

Strandvall spelade med Nasr-Azadani i den iranska klubben Rah Ahan säsongen 2015-2016. En kort period delade de även lägenhet. Finländaren, som är mångårig lagkapten i ligaklubben VPS, berättar om när nåddes av beskedet.

– Man blev ju oerhört skakad och chockerad. Man kunde inte tro att det var sant. Man visste inte vad man skulle göra, säger han och fortsätter:

– Då vi spelade tillsammans var han en av de yngre spelarna, 19-20 år ungefär. Han är en väldigt snäll person och han respekterade äldre väldigt mycket.

”Jag har hejat på folket”

Strandvall har också varit i kontakt med andra tidigare lagkamrater för att fråga om de vet mer, men de sitter på samma information.

Under hösten har finländaren följt med situationen i Iran och han hyllar de iranska landslagsspelarna som under VM i Qatar valde att inte sjunga med i nationalsången.

– Jag har hejat på folket. Jag tycker de som vågar protestera är oerhört modiga. Att de står upp för varandra, grundläggande rättigheter och kvinnors rättigheter. Man får absolut lyfta på hatten åt de iranska spelarna i VM, hur modiga de var när de lät bli att sjunga med i nationalsången under den första matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet