Foto: SVT/Bildbyrån

CNN: Efter nationalsångsprotesten – iranska spelarna hotade

Uppdaterad
Publicerad

Inför Irans VM-premiär valde spelarna att stå tysta under nationalsången.

Enligt CNN landade det inte väl hos Islamiska revolutionsgardet.

Spelarna och deras familjer uppges ha hotats med fängelse, våld och tortyr.

Den tredje och sista gruppspelsomgången i VM inleds under tisdagen. Matcherna i grupp B startar 20.00 och en av dem är den laddade fajten mellan Iran och USA.

Länderna har en spänd politisk relation till varandra och efter den senaste tidens protester i Iran har relationen inte förbättrats, då USA tydligt gått ut och fördömt det iranska styret.

Supportrarna splittrade

I söndags la USA:s landslag ut en bild på sina sociala medier över matcherna i grupp B och använde då en förändrad flagga för att representera Iran. Det emblem och den islamiska text som finns i mitten på Irans officiella flagga saknades. Ett par timmar senare meddelade en talesperson från det amerikanska fotbollsförbundet att bilden var borttagen, men poängterade att man fortfarande står bakom kvinnornas kamp mot regimen.

Både emblemet och texten infördes efter revolutionen 1979 och förknippas med den hårdföra regimen.

USA:s bild föranledde att Iran ville få landet diskvalificerat från VM.

Samtidigt är iranska supportrar splittrade kring sitt stöd för landslaget, till följd av protesterna i landet. De som är kritiska till landets styre är rädda att framgång i mästerskapet kommer användas som propaganda för regeringen.

Spelarna ska ha fått påtryckningar

Även spelarna har visat missnöje gentemot landets regering under det pågående VM-slutspelet. I den första matchen i mästerskapet, mot England, valde spelarna att stå tysta under nationalsången inför avspark.

Men i matchen som följde, när Iran mötte Wales, sjöng spelarna inför avspark. CNN uppger att det mellan matcherna har kommit påtryckningar om att spelarna ska ”bete sig” före matcherna.

Enligt kanalen ska den iranska militärorganisationen Islamiska revolutionsgardet (IRGC) ha hotat landslagsspelarna och deras familjer med fängelse, våld och tortyr om beteendet upprepar sig. Uppgifterna ska komma från en person som jobbar med säkerheten kring VM-matcherna.

Iran och USA står på tre respektive två poäng inför den avgörande matchen. Matchen är därmed direkt avgörande för avancemang till slutspelet, där England leder gruppen på fyra poäng medan Wales ligger sist med en inspelad poäng.

SE MER: Iranska landslagets vändning – här sjunger de med i nationalsången. (25 november 2022)

Fakta: Revolutionsgardet

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Det har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.