Irans vändning – sjöng nationalsången i VM

Uppdaterad
Publicerad

Irans spelare sjöng med i nationalsången inför andra matchen, mot Wales, i fotbolls-VM i Qatar. Samtidigt var det oroligt utanför arenan. Regimtrogna supportrar attackerade andra Iransupportrar före avspark.

– Jag är genuint rädd för min säkerhet här, säger en 21-årig kvinna.

Att Iran sjöng nationalsången är en helomvändning. Detta efter att spelarna stod tysta under nationalsången inför premiären mot England, en protest mot hur Iran slagit tillbaka med våld mot de regimkritiska protesterna i landet.

Texten i Irans nationalsång hyllar regimen och revolutionen 1979, då bland annat kvinnors rättigheter inskränktes kraftigt.

Medan landslaget sjöng med i nationalsången reagerade många av lagets supportrar på läktaren med att bryta ihop i tårar.

Irans anfallare Mehdi Taremi sade under torsdagen att hans lag inte är ”under press” från den iranska regimen.

– Jag gillar inte att prata om politiska frågor, men vi är inte under någon press, sade Taremi, enligt flera medier, på presskonferensen inför Wales-matchen.

Attackerade andra Iransupportrar

Inför fredagens match attackerade regimtrogna fotbollssupportrar andra Iransupportrar utanför arenan, bland annat genom att ta deras banderoller, skrika förolämpningar och filma dem med sina mobiltelefoner. Därtill ska en del fans ha sagt att arenans säkerhetspersonal har konfiskerat föremål med budskap som stödjer proteströrelsen i Iran. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Det ska även ha skanderats ”Den islamiska republiken Iran” riktat mot kvinnor som gav intervjuer om protesterna till utländska medier utanför arenan.

21-åriga Vanya, som bor i Qatar, säger till AP att hon var livrädd för att åka tillbaka till Iran efter vad hon upplevde utanför stadion.

– Jag är genuint rädd för min säkerhet här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.