Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Svensk-iranier utanför arenan: ”Regimkritiker är rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk-iranierna Hanif och Narges är i Qatar för att stöda sitt landslag. Samtidigt pågår våldsamma protester mot regimen i hemlandet.

– Det är så mycket blandade känslor, säger Narges till SVT Sport.

Det är inför den både sportsligt viktiga och politiskt laddade matchen mellan USA och Iran som SVT träffade de regimkritiska svensk-iranierna Hanif och Narges.

– Den här är jätteviktig. För första gången kan vi gå till åttondelsfinal, vilket är jättestort för iransk fotboll. Men det händer samtidigt som det pågår en revolution i Iran och revolutionsgardet dödar folk på gatorna. Den iranska regimen försöker utnyttja VM för att plocka politiska poäng. De har aldrig brytt sig om fotbollen, säger Hanif.

Idrott och politik

Narges är inne på samma spår.

– Det är så mycket blandade känslor. Man känner inte den glädjen som man brukar känna när det är VM. Men vi är här för att stötta folkets landslag och inte regimens landslag.

Hanif berättar att inte alla iranska supportrar i Qatar känner sig säkra. Det eftersom det även finns de som är på regimens sida på plats på VM.

– Det är verkligen så att regimkritiker är rädda. De vågar inte prata. Det har blivit sådant tryck. De försöker verkligen ta scenen från regimkritikerna.

Protesterna i Iran har pågått under hela hösten och de inleddes då Mahsa Amini, 22, dog efter att ha gripits av den iranska sedlighetspoilsen. Det efter att hon vägrat täcka sitt hår med en hijab.

Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tusentals har gripits. Flera av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet