Iranske journalisten talar ut: Därför hoppade jag av i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske journalisten Amir Tohid Fazel flydde från sitt hemlands delegation under utrikesminister Javad Zarifs besök i Sverige och söker nu asyl. I en exklusiv intervju ger han sin förklaring till avhoppet.

Det var när fyra civilklädda män kom till hans jobb med en häktningsorder som Amir Tohid Fazel visste att han måste fly. Det var tydligt att han i egenskap av politisk redaktör på den konservativa iranska nyhetsbyrån Mowj hade skaffat sig mäktiga fiender.

– En kollega var väldigt angelägen om att jag skulle berätta för min familj, eftersom han visste att jag inte var i Iran, och säga åt dem att lämna bostaden, säger han i en intervju med SVT på hemlig ort.

Flykten var oplanerad, säger han, och Amir Tohid Fazel berättar att han kände stor oro över beslutet. När natten kom kunde han inte sova. Väl i Sverige bestämde han sig för att försöka lämna den iranska delegationen så sent som möjligt, för att undvika upptäckt innan de flög vidare mot Norge.

Sprang för livet

Efter onsdagsmorgonens frukost, innan utrikesminister Zarif skulle tala på fredsinstitutet Sipri, såg han sin chans att gå ut på en rökpaus, det enda sättet att komma bort från de andra i gruppen.

– Det var den enda chansen jag hade kvar den dagen, säger han.

Han beskriver att han från hotellet sprang för sitt liv i cirka 12 minuter innan han tog en paus för att byta kläder, för att undgå att igenkännas. Därefter kastade han sitt sim-kort, hoppade in i en taxi och bad att köras till polisen.

Kontroversiell rapportering

Iran må vara en auktoritär religiöst styrd stat med högste ledaren ayatolla Khamenei i toppen. Men landet har också ett komplicerat politiskt landskap där olika rivaliserande fraktioner mäter sina krafter i hårdför konkurrens.

Amir Tohid Fazel har jobbat i nästan 20 år som regimtrogen journalist. Han säger att han hamnade i kläm på grund av artiklar som han skrivit om offentliga iranska personer med möjliga dubbla medborgarskap. I rapporteringen har det till och med antytts att president Hassan Rohani själv är skotsk medborgare, något Rohani förnekar.

Den rapporteringen har väckt ont blod och kritik både från regimkritiska iranska journalister som ser honom som propagandist, och från iranska medier som vill knyta honom till det mer reformvänliga lägret.

Begränsad kontakt med familjen

På SVT:s fråga om varför folk i Sverige ska tro att en som varit regimtrogen journalist så länge plötsligt skulle hoppa av, så hänvisar han till hur han i iranska medier framställs som en motståndare av båda sidor.

– Om ni läser iranska medier i morgon så kommer man att förstå det.

Amir Tohid Fazel säger att hans familj är kvar i Iran, men att de av rädsla för repressalier inte har haft så mycket kontakt. Han säger samtidigt att hans fru har förlorat jobbet, och att hans 9-årige son har problem med att få börja skolan.

– Jag vet inte vad som kommer att hända med dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.