Rouzbeh Parsi är expert på Mellanöstern och programchef vid Utrikespolitiska institutet. Foto: UI

Expert: ”Ett politiskt spel i Irans hårdnande klimat”

Uppdaterad
Publicerad

– I Iran har politiker med dubbla medborgarskap blivit allt mer jagade av hårdföra krafter i statsapparaten. De används som brickor i ett politiskt spel. Det säger Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi, i en kommentar om den iranske journalist som hoppat av i Sverige nyligen.

I Iran misstänkliggörs allt oftare politiker med utländskt medborgarskap i ett hårdnande klimat. Det anser Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert och programchef vid Utrikespolitiska institutet. Han nämner som exempel den vice miljöministern som nyligen jagades ut ur landet. Han var av iransk börd och hade bott utomlands. 

– De hårdföra vill inte ha influenser utifrån som kan äventyra renlärigheten medan de mer reformvänliga krafterna ser hemvändande iranier som en resurs för att öka det ekonomiska utbytet, säger han.

Lista publicerad

Ett förslag som skärper förbudet mot dubbla medborgarskap för personer med officiella poster har diskuterats i parlamentet. Den iranske avhoppade journalisten publicerade en lista över makthavare med utländsk bakgrund. Han säger sig därefter ha känt sig hotad av säkerhetstjänsten.

– Det handlar om ett politiskt maktspel där man vill sätta dit meningsmotståndare. Människor blir brickor i spelet. Situationen för mänskliga rättigheter har förvärrats med fler fängslanden av advokater som försvarat aktivister, säger Rouzbeh Parsi till SVT Nyheter.

Journalister fängslas

Han anser att det råder en fortsatt tendens i Iran att begränsa yttrandefriheten, där aktivister och journalister fängslas och döms. Men eftersom medier riskerar att få sina utgivartillstånd indragna om de publicerar kritiska synpunkter råder en utbredd självcensur, enligt Parsi.

-  De styrande i landet har inte lyckats begränsa internet och sociala medier. Det har varit mer snack än verkstad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer