Irans utrikesminister Javad Zarif besökte Sverige och fredsforskningsinstitutet Sipri där Jan Eliasson är ordförande Foto: Iman Tahbaz, SVT

Uppgift: Iransk journalist hoppade av under ministerns Sverigebesök – har sökt asyl

Uppdaterad
Publicerad

Under den iranska utrikesministern Javad Zarifs besök i Stockholm, flydde en iransk journalist från delegationen och ska ha sökt asyl i Sverige, enligt uppgifter i tysk och iransk media.

Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA ska en iransk journalist ha försvunnit från sin delegation under Stockholmsbesöket. Han var där tillsammans med Irans utrikesminister som besökte den svenska huvudstaden under den gångna veckan.

Enligt den iranska nyhetssajten Rouydad-24 ska reportern ha sagt att han skulle gå ut för att röka en cigarett och sedan inte återvänt.

Mannen uppges även ha sökt asyl i Sverige.

Bekräftas inte av redaktionen

Journalistens redaktion i Irans huvudstad Teheran, Moj News, vill varken bekräfta eller dementera att en av deras journalister sökt asyl i Stockholm.

– Vi vet bara att han inte har flugit med utrikesministerns delegation tillbaka till Iran, säger Amir Mortasawi, chefredaktör för Moj News, till Rouydad-24.

UD: ”Ingen information”

Den avhoppade journalisten har själv skrivit på Twitter ”Varje människa har rätten att själv bestämma över sitt liv”. Hans egna ord har på sociala medier tolkats som ett tecken på att han inte tänker återvända till Iran.

Svenska Utrikesdepartementets pressjour vill inte kommentera vad som eventuellt har hänt.

”I nuläget har UD ingen information om detta”, skriver UD i ett mejl till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.