Det brittiskflaggade oljefartyget Stena Impero är beslagtaget av Iran (arkivbild). Irans utrikesminister Javad Zarif föreläste på fredsinstitutet Sipri i Stockholm på onsdagen. Foto: Hasan Shirvani/AP/TT och Janerik Henriksson/TT

Stena Bulk i möte med Irans utrikesminister

Publicerad

Stena Bulks vd har haft ett möte med Irans utrikesminister Javad Zarif under hans Sverigebesök med anledning av den beslagtagna oljetankern Stena Impero. Om det kommer att ta processen framåt är dock oklart.

– Vi etablerade en kontakt, säger vd:n Erik Hånell till TT.

Samtidigt säger Iran att landet hoppas på en snabb lösning.

Mötet med utrikesminister Javad Zarif ägde rum på tisdagen, men det svenska rederiet Stena Bulks Erik Hånell vill inte gå in närmare på vad som sades.

– Vi hoppas alla att det ska lösa sig så fort som möjligt och att de ställer upp på ett möte på den nivån är såklart positivt för utvecklingen. Men om det löser sig på grund av det låter jag vara osagt, säger han.

Stena Impero, som ägs av Stena Bulk men seglar under brittisk flagg, beslagtogs av Iran i Hormuzsundet när fartyget var på väg till Saudiarabien. 23 personer befinner sig ombord på fartyget.

– Besättningen mår under omständigheterna bra, men nu har de suttit en månad och är under enorm psykisk press, säger Erik Hånell.

”Vårt skepp bröt inte mot några lagar”

Irans utrikesminister Javad Zarif gav sin syn på Stena Impero under en frågestund i Stockholm på tisdagen. Zarif började med att kommentera det iranska fartyget som beslagtogs av Gibraltar, men som nu är släppt.

Fartyget anklagades för att vara på väg mot Syrien med olja i strid mot sanktionerna.

– Vårt skepp bröt inte mot några lagar, men det gjorde det här skeppet (Stena Impero). Nu måste den juridiska processen få ha sin gång. Men vi är måna om att snabba på processen så att det här ärendet, som inte är vårt fel, kan avslutas, sade Zarif som också uttryckte medlidande med besättningen på Stena Impero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.