Det var i fredags som det svenskägda fartyget Stena Impero beslagtogs av Iran i Hormuzsundet. 23 personer finns ombord. Foto: Stena Bulk/AP/TT

Stena Bulk i kontakt med besättningen på beslagtagna fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Stena Bulk har fått kontakt med besättningen ombord på det beslagtagna fartyget för första gången. Under tisdagskvällen ringdes rederiet upp av kaptenen ombord.
– Det var ett kort samtal. Han bekräftade att besättningen är vid fysiskt god hälsa, säger Stena Bulks vd Erik Hånell till SVT Nyheter.

Under tisdagskvällen kontaktades rederiet Stena Bulk av kaptenen ombord på den beslagtagna tankern Stena Impero, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Det var i fredags som Iran beslagtog det svenskägda fartyget i Hormuzsundet, mellan Persiska viken och Omanbukten. Stena Impero, som seglar under brittisk flagg, har för tillfället en besättning på 23 personer. Ingen av personerna kommer från Sverige, vilket svenska utrikesdepartementet tidigare har bekräftat. Rederiets vd Erik Hånell berättar att de är från Indien, Ryssland, Lettland och Filippinerna.

Etablera kontakt med Iran

Stena Bulks vd Erik Hånell har varit i kontakt med kaptenen ombord på fartyget.

I lördags meddelade Erik Hånell att besättningen ombord mår under omständigheterna bra, men mer information än så fanns inte. Under tisdagskvällen blev Stena Bulk däremot uppringd av kaptenen ombord.

– Besättningen är vid fysiskt god hälsa, men självklart är situationen så att det är en psykiskt stor press på dem, även om de blir behandlade väl, säger Erik Hånell till SVT Nyheter.

Mer än så fick de inte veta under det korta samtalet, enligt Erik Hånell.

Vad händer med besättningen och fartyget nu?

– Vi fortsätter jobba med de kontakter som vi har etablerat, det är brittiska och svenska myndigheter. Vi hoppas få kunna etablera raka kontakter och direkta kontakter med de iranska myndigheterna för att få fartyget släppt så fort som möjligt, säger Erik Hånell.

Besättningen på Stena Impero tidigare denna vecka. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer