Stena Bulks vd: ”Besättningen mår under omständigheterna bra”

Uppdaterad
Publicerad

Besättningen ombord på den beslagtagna tankern Stena Impero mår under omständigheterna bra. Det säger Erik Hånell, vd för rederiet Stena Bulk, till SVT Nyheter på lördagen.

Det var i fredags som fartyget Stena Impero beslagtogs av Iran i Hormuzsundet, en passage mellan Persiska viken och Omanbukten. Tankern ägs av svenska Stena Bulk och seglar under brittisk flagg. 23 personer befinner sig ombord, men ingen i besättningen kommer från Sverige – vilket bekräftas av svenska utrikesdepartementet. Enligt Stena Bulk tappade man kontakt med tankern vid 17-tiden, svensk tid.

Under lördagen berättar Erik Hånell, vd för rederiet Stena Bulk, att han fått uppgifter om hur besättningen mår.

– Besättningen mår under omständigheterna bra, säger han till SVT Nyheter på plats i Göteborg där företaget har sitt huvudkontor.

Uppgifterna om de 23 personerna ombord kommer från representanter från företagets försäkringsbolag som varit ombord på skeppet, enligt Hånell.

”Var på internationellt vatten”

Vd:n dementerar samtidigt uppgifterna om att fartyget skulle ha varit på iranskt vatten under fredagen.

– Det var på internationellt vatten, vi har transpondrar på fartygen så vi vet hela tiden var de befinner sig, uppger Erik Hånell.

Nu fortsätter arbetet med att ta hem tankern och besättningen. Strax efter 16-tiden på lördagen uppgger Stena Bulk i ett pressmeddelande att Iran inte vill ge mer information om framtiden för skeppet.

Uppgifter: Befinner sig i iransk hamnstad

Enligt iranska myndigheter har fartyget ankrat utanför landets sydkust. Fartyget befinner sig i den iranska hamnstaden Bandar Abbas, och besättningen ska enligt Reuters befinna sig kvar ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.