Foto: Rouzbeh Parsi / Lunds universitet, Stena Bulk / TT

Mellanösternexperten: ”Varje sådan här handling gör det svårare att backa”

Uppdaterad
Publicerad

Irans beslagtagande av två brittisk oljetankers under fredagen är den senaste upptrappningen i konflikten mellan USA, Storbritannien och Iran. Rouzbeh Parsi, mellanösternexpert på Lunds universitet, tror inte att att den här händelsen kommer leda till en väpnad konflikt, men varnar för att det bidrar till en osäker situation.
– Det har hela tiden gått åt fel håll de senaste 18 månaderna, säger han.

Enligt Rouzbeh Parsi är beslagtagandet troligtvis ett svar på att Gibraltars högsta domstol beslutat att det kan hålla kvar en iransk oljetanker som Storbritannien stoppade förra månaden efter misstanke om att den var på väg till Syrien.

– De känner att de behöver ha något kort på handen för att kunna begära ett utbyte. ”Om ni tar våra fartyg tar vi era” tänker de nog, säger Rouzbeh Parsi.

Parsi menar att det är en kraftig markering mot Storbritannien och USA.

– Läget mellan länderna är spänt som det är. Varje sådan här handling gör det svårare för alla att backa, säger han.

Fortsatt upptrappning

Rouzbeh Parsi tror inte att den här handlingen i sig kommer att leda till någon väpnad konflikt, men att den bidrar till en situation där en militär konfrontation kan uppstå.

– Och då kan någon tappa kontrollen och leda till en väpnad konflikt. Risken är inte överhängande, men bra mycket större än den var för två eller tre år sedan, säger han.

Vill pressa EU

Enligt Rouzbeh Parsi handlar det också om att pressa EU till att trotsa USA:s sanktioner mot Iran. USA införde sanktioner mot Iran i samband med att USA drog sig ur kärntekniksavtalet, eftersom man upplevde att avtalet inte hindrade Irans kärnvapenambitioner. Sanktionerna har kraftigt försvårat för Iran att handla med EU.

– EU vill ha kärntekniksavtalet, men för att kunna försvara det måste de handla ekonomiskt med Iran. Det är moroten för att Iran ska hålla sig till avtalet, säger han.

Samtidigt varnar han för att Irans plan kan gå snett.

– Tanken är att det ska vara en spark i rumpan på européerna, men risken är att EU istället ser det som att Iran bryter mot avtalet och istället närmar sig USA, säger Rouzbeh Parsi.

Se hela SVT:s sändning om beslagtagandet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer