En motorbåt från iranska revolutionsgardet cirkulerar kring Stena Impero, strax utanför hamnen i Bandar Abbas. Bilderna i videon kommer från iranska revolutionsgardet. De publicerades av nyhetsbyrån Fars som har koppling till den iranska staten. Foto: AP/Hasan Shirvani//Mizan News Agency

Här försöker britterna stoppa beslagtagandet av Stena Impero

Uppdaterad
Publicerad

En ny ljudinspelning avslöjar detaljer om vad som egentligen hände under fredagen då tankern Stena Impero beslagtogs av Iran. I inspelningen hörs hur brittiska flottan försöker stoppa den iranska bordningen, samtidigt som en iransk patrullbåt svarar att de ”vill inspektera fartyget av säkerhetsskäl”.

”Ni får på inget sätt förhindra eller försvåra MV Stena Imperos genomfart”, hörs från den brittiska flottan.

Strax därefter kommer svaret från Iran:

”Detta är iranska marinens patrullbåt. Vi har inte för avsikt att utmana. Jag vill inspektera fartyget av säkerhetsskäl.”

Så inleds den ljudinspelning som uppges vara ett radiosamtal mellan officerare på ett brittiskt flottfartyg och en iransk patrullbåt. Samtalet ska ägt rum i fredagskväll då den svenskägda tankern Stena Impero beslagtogs av Iran. Storbritanniens försvarsdepartement har bekräftat inspelningens äkthet för NBC News.

Iran: Besättningen mår bra

Det är ett privat säkerhetsföretag verksamt inom sjötransport som ska ha kommit över inspelningen, och som sedan spritt den vidare. Under samtalets gång lyckas inte britterna förhindra att fartyget Stena Impero beslagtas på väg förbi Hormuzsundet och förs vidare till Iran.

”Vänligen bekräfta att ni inte tänker bryta mot internationell lag genom att olagligt försöka borda MV Stena Impero”, säger den brittiska flottan i ett försök att stoppa bordningen.

Under söndagen har Iran försäkrat att den 23 man stora besättningen mår bra. Oljefartyget är svenskägt men brittiskt flaggat, och Storbritannien har fördömt Irans agerande. I ett uttalande på söndagen säger Stena Bulk, som äger tankern, att de gjort en förfrågan till Iran om att få träffa besättningen. Enligt Stena Bulk har Iran mottagit förfrågan, men ännu inte gett något svar.

Fredagens händelse inträffade drygt två veckor efter att en iransk oljetanker stoppats av Storbritannien. Den iranska tankern misstänktes vara på väg till Syrien med olja, vilket strider mot EU:s sanktioner. Tidigare under fredagen beslutade Gilbraltars högsta juridiska insats att fartyget får hållas kvar i ytterligare 30 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer