Stena Impero, ägt av det svenska rederiet Stena Bulk, har konfiskerats av Iran. Arkivbild. Foto: AFP

Storbritannien: Iran bröt mot internationella lagar

Uppdaterad
Publicerad
Storbritannien skriver i ett brev till FN att Iran bröt mot internationella lagar när ett brittiskflaggat oljefartyg beslagtogs i fredags. Samtidigt som britterna varnar för vad konsekvenserna kan leda till, vill man först och främst nå en fredlig lösning med Iran.

Den brittiska försvarsministern kallar fredagens incident för en ”fientlig handling”. Irans förklaring till varför Stena Impero bordades var att fartyget hade varit inblandad i en olycka, vilket Storbritannien tillbakavisar, rapporterar Reuters.

Den iranska statliga nyhetsbyrån Fars säger att det iranska revolutionsgardet tog kontroll över Stena Impero på grund av en kollision med en iransk fiskebåt. Oljetankern skulle då ha ignorerat varningar, enligt Fars.

Firades ned från helikopter

Iran släppte under lördagen en video på hur motorbåtar kör upp jämsides med Stena Impero. Filmen visar också hur beväpnade soldater firas ned på däck från en helikopter. Operationen liknande den som brittiska flottan utförde mot ett iranskt tankfartyg utanför Gibraltar för två veckor sedan. Storbritannien försvarar sitt agerande med att fartyget, som var på väg till Syrien med olja, brutit mot internationella sanktionerna som lagts på Syrien.

Fredagens händelse i Persiska viken har fått Storbritannien att reagera med bestörtning. Försvarsminister Penny Mordaunt anklagar Iran för att agera fientligt. På Twitter varnar utrikesministern Jeremy Hunt Iran för konsekvenserna om den tillfångatagna oljefartyget inte släpps omedelbart.

”Gårdagens händelse i Persiska viken visar oroande signaler att Iran väljer en farlig väg av olagliga och destabiliserande beteenden efter Gibraltar”, skriver utrikesministern.

Stena Impero har med sina 23 besättningsmän, varav 18 är indier, eskorterats till hamnen i Bandar Abbas, uppger iranska medier.

Måste genomgå rättsprocess

I FN fördömer Storbritannien Irans agerande som olagligt. I ett brev till säkerhetsrådet skriver britterna att oljefartyget angrepps av iranska styrkor på omanskt vatten.

”Rådande situation är väldigt oroväckande, och vår prioritet är nedtrappning. Vi söker inte konfrontation med Iran”, står det skrivit i brevet.

Och därefter:

”Men det är oacceptabelt att hota fartyg som har laglig rätt att passera genom internationella genomfartsleder.

I ett samtal med Jeremy Hunt ska den iranska utrikesministern Mohammad Zarif ha sagt att Stena Impero först måste genomgå en rättslig process innan fartyget kan släppas, uppger iranska nyhetsbyrån ISNA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer