Detta har hänt: Irans beslag av tankfartyget Stena Impero

Uppdaterad
Publicerad

Iran beslagtog det svenskägda brittiska tankfartyget Stena Impero under dess färd genom Hormuzsundet. Det här har hänt:

19 JULI: Stena Impero stoppas av Iran

Det iranska revolutionsgardet uppger att en svenskägd brittisk oljetanker har beslagtagits av Iran i Hormuzsundet. Besättningen ombord består av 23 personer från Ryssland, Indien, Lettland och Fillipinerna. Ingen uppges ha skadats och samtliga hålls kvar i den iranska hamnstaden Bandar Abbas. Enligt Iran var skeppet på iranskt territorium, men både Storbritannien och svenska företaget Stena Bulk hävdar att det befann sig på internationellt vatten.

19 JULI: Samma dag som beslut om Grace 1

Beslaget sker samma dag som Gibraltars högsta juridiska instans beslutat att den iranska oljetankern Grace 1 får hållas kvar i ytterligare 30 dagar. Fartyget stoppades 4 juli av brittiska marinsoldater efter misstankar om att det var på väg till Syrien med olja. Iran har tidigare hotat med att beslagta ett brittiskt fartyg om inte Grace 1 släpps.

20 JULI: Iran släpper bilder på beslagtagandet

Iran släpper en film som uppges visa beslagtagandet. Bilderna visar hur en helikopter hovrar över fartyget och hur maskerade trupper firas ned på däck. I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Storbritannien att Iran bryter mot internationella lagar.

22 JULI : Iran menar att det var en ”rättslig åtgärd”

På en presskonferens kallar den iranska regeringens talesperson Ali Rabiei beslaget för en ”rättslig åtgärd”. Han uppmanar även de länder som ber Iran att släppa fartyget, att be Storbritannien att släppa Grace 1. Dåvarande brittiska utrikesministern Jeremy Hunt meddelar att de kommer att försöka bilda ett europeiskt skyddsamarbete för att stödja säkra färder i det viktiga Hormuzsundet.

25 JULI: ”Besvärligt läge kan bli farligt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att ett eventuellt svenskt deltagande i en insats i området bör tänkas över noga eftersom det kan bli ett farligt läge.

27 JULI: Besättningen vid god hälsa

Rederiet Stena Bulk uppger att besättningen ombord på beslagtagna Stena Impero är vid god hälsa. Det efter att ambassadpersonal från Indien, Ryssland och Filippinerna fått gå ombord.

29 JULI: Tankerutväxling avfärdas av Storbritannien

Storbritannien avfärdar att det kan bli aktuellt med en utväxling av oljetankrar med Iran och syftar på att Grace 1 skulle släppas för att få Stena Impero släppt.

4 AUGUSTI: Iran beslagtar ytterligare en tanker

Statliga medier i Iran rapporterar att en iraktisk oljetanker beslagtagits i Persiska viken. Det är det tredje fartyget som Iran stoppat på kort tid i Hormuzsundet. Förutom brittiskregistrerade Stena Impero den 19 juli, beslagtogs även Panamaflaggade fartyget Riah den 18 juli.

15 AUGUSTI: Grace 1 släpps

Den iranska oljetankern Grace 1 som beslagtogs av brittiska marinen i Gibraltar den 4 juli har släppts efter beslut av Gibraltars högsta domstol. Den 19 augusti lämnar fartyget Gibraltar.

29 AUGUSTI: Stena Impero ska snabbutredas

Irans utrikesminister Javad Zarif uppger att man kommer påskynda rättsprocessen mot fartyget Stena Impero.

4 SEPTEMBER: Besättning friges

Iran friger sju av de 23 besättningsmännen på Stena Impero, uppger iranska statliga medier.

27 SEPTEMBER: Stena Impero lämnar Iran

Vid 09-tiden på fredagsmorgonen lämnar Stena Impero hamnen i Iran efter att ha varit beslagtaget i drygt två månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer