Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt säger att man kommer att skicka ett nytt militärfartyg till Hormuzsundet. Foto: Hasan Shirvani/AFP

Storbritannien: Gemensam europeisk skyddsaktion till Hormuzsundet

Uppdaterad
Publicerad

I fredags beslagtog Iran ett brittiskt tankfartyg i Hormuzsundet, vilket fått Storbritannien att reagera kraftigt. Nu meddelar landets utrikesminister Jeremy Hunt att man kommer att sammanställa en gemensam europeisk skyddsaktion för sjöfarten i området, rapporterar AP. Man kommer också att skicka ett nytt militärfartyg till regionen.

Tillkännagivandet från utrikesministern kom i samband med ett krismöte som premiärminister Theresa May kallat till efter oroligheterna i persiska viken.

– Vi kommer att försöka sätta ihop ett europeiskt styrt sjöfartsskyddsuppdrag för att stödja säkra färder för både besättning och last i den här viktiga regionen, sa Jeremy Hunt under måndagen, enligt Telegraph.

Vill inte ingå i koalition med USA

Beskedet kommer efter det att USA signalerat att man inte kommer att stötta Storbritannien i området. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har bland annat sagt att ”ansvaret ligger på Storbritannien att ta hand om sina fartyg”.

Jeremy Hunt meddelade också att Storbritannien inte kommer att att ansluta sig till USA:s politik för ”maximala påtryckningar” mot Iran, utan att man, till skillnad från USA, fortsätter stötta Irans kärnenergiavtal, skriver The Guardian.

USA har tidigare uttryckt en önskan om att bilda en ”koalition av flottor” för att samordna insatser för att skydda skepp i regionen, men Storbritannien har valt att inte ingå i en sådan allians.

Skickar nytt militärfartyg

I stället ska man alltså försöka bilda ett europeiskt skyddssamarbete. Jeremy Hunt uppger att han pratat med Irans utrikesminister, liksom ministrarna i Oman, USA, Frankrike, Tyskland, Italien, Finland, Spanien och Danmark.

– Vi har haft konstruktiva samtal med ett antal länder de senaste 48 timmarna och kommer senare i veckan att diskutera det bästa sättet att komplettera det här med de senaste förslagen från USA.

Hunt varnade också Irans regering för att de kommer att behöva vänja sig vid en ”större västerländsk militär närvaro” längs sin kust om de fortsätter på den ”farliga väg” de slagit in på, skriver Scotsman.

Han meddelade även att man kommer att skicka ett nytt militärfartyg till regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.