Flygbilder visar hur två motorbåtar tillhörande iranska revolutionsgardet cirkulerar runt det beslagtagna tankfartyget Stena Impero. Foto: Morteza Akhoondi/Tasnim News Agency/AP/TT

Iran: Beslaget av brittiska tankfartyget ”rättslig åtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

Irans beslagtagande av ett svenskägt brittiskt tankfartyg i Hormuzsundet har kallats ett brott mot internationell lag av Storbritannien. Men enligt talespersonen för iranska regeringen, Ali Rabiei, var händelsen en ”rättslig åtgärd” för att ”försäkra sig om regionens säkerhet”, skriver AFP.

Irans förklaring till att tankfartyget Stena Impero i fredags beslagtogs är att fartyget ska ha stängt av sin spårare och ignorerat flera varningar efter att det varit inblandat i en olycka – uppgifter som Storbritannien tillbakavisar.

Den brittiska försvarsministern Penny Mordaunt har kallat händelsen för en ”fientlig handling” och i ett brev till FN skriver man att Iran brutit mot internationella lagar.

Iran: En ”rättslig åtgärd”

Men Iran håller inte med. På en presskonferens under måndagen kallade den iranska regeringens talesperson Ali Rabiei beslaget för en ”rättslig åtgärd”.

– Iran konfronterade skeppet för att försäkra sig om regionens säkerhet, säger han enligt AFP.

Flera länder har uppmanat landet att omedelbart släppa fartyget och dess besättning, men Iran menar att Stena Impero först måste genomgå en rättslig process.

– Alla länder som uppmanar Iran att släppa tankfartyget ber vi uppmana Storbritannien att göra samma sak, säger Rabiei och hänvisar till en händelse som inträffade den 4 juli då brittiska marinsoldater stoppade en iransk oljetanker utanför Gibraltar.

Theresa May håller krismöte

Under måndagen kallade Storbritanniens premiärminister Theresa May till ett krismöte med ministrar och tjänstemän inom försvarsområdet för att diskutera hur regeringen nu ska bemöta Irans agerande, skriver TT.

Utrikesminister Jeremy Hunt har redan varnat för eventuella konsekvenser om fartyget inte släpps. På Twitter skriver han att händelsen ”visar oroande signaler att Iran väljer en farlig väg av olagliga och destabiliserande beteenden efter Gibraltar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.