I över två månader har svenskägda Stena Impero hållits av Iran. Foto: Stena Bulk/TT

Svenskägda tankern framme i Dubai

Uppdaterad
Publicerad

Den svenskägda tankern Stena Impero har nått Dubais hamn – efter två månader i iransk kontroll.- Det är en lättnadens suck utan tvekan, skönt att det är över, säger Stena bulks vd Erik Hånell, till SVT.

Över två månader har gått sedan Stena Impero beslagtogs av Iran när man i måndags meddelade att tankern var fri att lämna landet.

Vid 09-tiden på fredagsmorgonen lämnade fartyget hamnen och tre timmar senare nådde man internationellt vatten.

– Det är en enorm lättnad. Framför allt för besättningen men även för alla oss som har jobbat med det här i 70 dagars tid, säger Stena Bulks vd Erik Hånell.

Det här händer med besättningen

Under fredagskvällen nådde Stena Impero Dubai, men först vid lunchtid på lördagen kunde fartyget komma till kaj.

Stena Bulks vd uppger att besättningen kommer att genomgå medicinska kontroller och få annat stöd för att sedan åka tillbaka till sina hemländer för återhämtning.

”Stena Impero kommer till kaj i morgon”, skriver Erik Hånell i ett sms till SVT.

Familjer till besättningen informerade

Stena Bulk har på sin sajt publicerat ett uttalande med anledning av händelseutvecklingen.

”Vi skulle vilja tacka besättningen för deras professionalism i denna svåra och pressade situation. Även deras familjer som har visat omtänksamhet och gett stöd under tiden. Betydelsen av deras stöd kan inte överdrivas”, säger vd Erik Hånell i uttalandet.

Stena Impero, som seglar under brittisk flagg, beslagtogs av Irans revolutionsgarde när fartyget färdades genom Hormuzsundet den 19 juli i år. Den 4 september släpptes sju av de 23 besättningsmännen på Stena Impero.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.