• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

En patrullbåt tillhörande det iranska revolutionsgardet rör sig runt svenskägda tankern Stena Impero. Foto: TT

Iran: Stena Impero fri att lämna

Publicerad

Iran uppger att den svenskägda tankern Stena Impero nu är fri att lämna, rapporterar AFP. Rederiet Stena Bulk uppgav på söndagen för SVT Nyheter att fartyget skulle släppas inom kort.

– Den rättsliga processen är avslutad och baserat på det är förutsättningarna för att släppa oljetankern fri uppfyllda och oljetankern kan åka, säger den iranska regeringens talesperson Ali Rabiei under en presskonferens.

Uppgifterna ej bekräftade av rederiet

Men Stena Bulks vd Erik Hånell kan inte bekräfta dagens uppgifter.

– Har inga uppgifter om att fartyget har släppts så det här beskedet kommer inte från oss. Vi vet att det är en process som pågår, men vi har ingen uppgift om när fartyget kommer släppas. Vi får vänta och se, säger han till SVT Nyheter.

Erik Hånell berättar att besättningen på 16 man är kvar ombord.

Stena Impero, som seglar under brittisk flagg, beslagtogs av Irans revolutionsgarde när fartyget färdades genom Hormuzsundet den 19 juli. Iran bekräftade i söndags att fartyget skulle släppas, men angav ingen tidsram för när det skulle ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer