Stena Bulks vd Erik Hånell uppger att det beslagtagna tankfartyget Stena Impero kommer att släppas av Iran. Foto: Dan Ljungsvik/Stena BulkVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska rederiet: Iran kommer att släppa Stena Impero

Uppdaterad
Publicerad

Det svenskägda brittiskflaggade tankfartyget Stena Impero kommer att släppas av Iran. Det uppger rederiet Stena Bulks vd Erik Hånell för SVT Nyheter. Uppgifterna bekräftades senare av Irans marinmyndighet.
– Vi har fått information nu på morgonen om att det verkar som att man ska släppa fartyget Stena Impero inom några timmar, säger han.

Den 19 juli lade Iran beslag på det svenskägda tankfartyget Stena Impero, som går under brittisk flagg. Enligt Iran ska fartyget ha befunnit sig på iranskt vatten när det passerade Hormuzsundet. Något som Storbritannien och det svenska rederiet nekar till.

Bakgrunden till beslagtagandet ligger i en upptrappad situation i Hormuzsundet och att Storbritannien tidigare beslagtagit ett iranskt skepp utanför Gibraltar efter misstankar om att fartyget var på väg till Syrien med olja. Något som inte är tillåtet med nuvarande internationella sanktioner mot landet.

”Politiska beslutet taget om att fartyget ska släppas”

Under söndagen uppger det svenska företaget Stena Bulk att Stena Impero kommer att släppas av Iran.

– Vi har fått information nu på morgonen om att det verkar som att man ska släppa fartyget Stena Impero inom några timmar. Så vi förstår att det politiska beslutet är taget om att fartyget ska släppas. Vi vill inte ta ut något i förskott och vill se att fartyget seglar ut från iranskt territorialvatten, säger vd Erik Hånell till SVT.

SVT Nyheter har sökt svenska utrikesdepartementet som uppger att de inte har några kommentarer i nuläget.

Senare på söndagen bekräftade Iranska myndigheter uppgifterna:

– Efter att ha utfärdat beslutet om att häva beslaget av den engelska tankern Stena Impero kommer detta fartyg snart, och efter det att 65 dagar passerat, att påbörja sin färd från Bandar Abbas hamn mot internationella farvatten, säger Allahmorad Afifipour, chef för Irans hamn- och sjöfartsorganisation, till den halvstatliga nyhetsbyrån Fars som citeras av Reuters.

Iranskt fartyg släppt

Sedan den 19 juli har Stena Impero befunnit sig i hamnstaden Bandar Abbas med sina besättningsmedlemmar från Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna. Den Iranska regimen uppmanade initialt länder som krävde att landet skulle släppa Stena Impero att de också skulle uppmana Storbritannien att släppa det iranska skeppet i Gibraltar.

15 augusti släpptes dock det iranska skeppet, Grace I, efter ett beslut av Gibraltars högsta domstol. Två veckor senare informerade Iran omvärlden om att rättsprocessen mot Stena Impero skulle påskyndas. Bara dagar efter frigavs sju av de 23 besättningsmännen från fartyget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer