Stena Impero och Erik Hånell Foto: TT/Stena

Besättningen nu på väg hem

Uppdaterad
Publicerad
De sju besättningsmedlemmar som suttit fånga på ombord oljetankern Stena Impero är nu på väg hem till sina hemländer. Det bekräftar Stena Bulks vd Erik Hånell.

Det var på onsdagen som sju av de 23 besättningsmännen från Stena Impero släpptes.

– De är i transit mellan fartyget och sina hemländer och kommer passera genom Dubai, säger Erik Hånell, Stena Bulks vd, till SVT.

Hånell säger att rederiet nu gör vad de kan för att de sju ska komma hem på bästa sätt.

– Vi har förberett oss för att debriefa dem och för att hjälpa dem på alla sätt de behöver.

Hur mår de som släppts?

– Det vet vi ännu inte. Vi har inte träffat dem än, men kommer att göra det under dagen nere i Dubai.

Beslagtogs i juli

Det brittiskflaggade fartyget ägs av svenska det rederiet Stena Bulk och togs i beslag av det Iranska revolutionsgardet den 19 juli. De 16 besättningsmedlemmar som fortfarande finns ombord behövs för att uppfylla de säkerhetskrav som finns för en minimumbesättning. 

– Vi vet att de fysiskt är vid god vigör, men under fortsatt stor psykologisk press, säger Erik Hånell om de som är kvar ombord.

Han säger att rederiet nu fortsätter arbetet med att få loss de övriga 16 i besättningen för att sedan försöka få hem fartyget Stena Impero.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer