• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Åklagare Thomas Ahlstrand säger att arbetet med förundersökningarna är komplicerade. Foto: Björn Larsson/TT

Flera IS-återvändare utreds för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten bedriver just nu uppemot tio förundersökningar om misstänkt krigsbrott och brott mot mänskligheten kopplade till människor som har återvänt från terrorgruppen Islamiska staten, IS. Det rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

– Jag tycker att jag har indikationer på medverkan i IS-staten och det gör att jag har skälig anledning att misstänka brott. Det kan vara allt möjligt, medverkan i strid, civila åtgärder, medverkan i slavhandel och liknande situationer som förekommit där, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till Sveriges Radio.

Omkring 300 personer från Sverige anslöt sig till IS och ungefär hälften av dessa har återvänt, enligt Säpo.

”Väldigt komplicerat”

Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet bedriver nu tio förundersökningar om krigsbrott och brott mot mänskligheten. De som misstänks kommer från Stockholm, Göteborg, Malmö och Bergslagen.

– Det är väldigt grannlaga och komplicerat. Det är ett annat land, språk och kultur. Det är inte bara att åka runt i Raqqa och knacka dörr och fråga folk om de sett något på parkeringsplatsen. Det är en helt annan typ av arbete som krävs och då blir det mycket svårare, åklagare Thomas Ahlstrand.

Enligt vad Ekot erfar är inga av de personer som utreds frihetsberövade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer