Elsa Johnsson, säkerhetssamordnare i Arvika kommun har idag deltagit i ett möte i Stockholm där kommuner som kan komma att få återvändare från före detta IS-kontrollerade områden. Två av dem är Arvika och Filipstad. Foto: Privat & TT

Två potentiella IS-resenärer har kopplingar till Värmland

Publicerad

Idag träffades 41 svenska kommuner som Säpo bedömer vara potentiella hemkommuner för så kallade IS-återvändare. Bland dem var Arvika och Filipstad. Men, för de båda värmländska kommunerna handlar det om ett mycket litet antal pontentiella återvändare.

– Orsaken till att vi blev inbjudna till det här mötet är en person som tidigare bott i Arvika, men som inte har någon direkt koppling till kommunen, säger Elsa Johnsson, säkerhetssamordnare på Arvika kommun.

Det var för två veckor sedan som beskedet kom att Arvika och Filipstad var bland de inbjudna till ett informationsmöte om hur de ska hantera eventuella IS-återvändare. Centrum mot våldsbejakande extremism hade bjudit in alla kommuner i landet som enligt Säpo har kopplingar till personer de bedömer vara IS-resenärer. Personer som lämnat Sverige för att åka till IS-kontrollerade områden i Irak och Syrien.

Totalt sett i Sverige rör det sig om 300 personer. Men bara två av dem har kopplingar till Värmland. En i Arvika, och en i Filipstad.

– Det kan handla om väldigt lösa kopplingar till kommunerna, säger underrättelsechefen Per Lundbäck på polisen i Bergslagsregionen.

20-årig kvinna

I Filipstad handlar det om en 20-årig kvinna som tidigare var folkbokförd i kommunen, innan hon utvandrade för drygt ett år sedan. 

Var hon befinner sig i nuläget är svårt att säga.

– Vi vet i ens om hon lever eller inte, säger Per Lundbäck.

Hör Arvika kommuns säkerhetssamordnare, Elsa Johnsson, berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IS-återvändare

Mer i ämnet