Den 48-åriga IS-kvinnan från Västsverige utreds bland annat för äktenskapstvång. Foto: Privat

Uppgifter till SVT: 48-åriga IS-kvinnan utreds för krigsbrott och för äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Den 48-åriga IS-kvinna som greps på Arlanda i december utreds för flera brott, bland annat krigsförbrytelser, enligt uppgifter till SVT. Kvinnan är sedan tidigare misstänkt för äktenskapstvång. Misstankarna handlar om att kvinnan ska ha gift bort sin dotter när hon var tolv år, något kvinnan förnekar.

Den 48-åriga IS-kvinnan från Västsverige kom hem till Sverige i december efter att ha hållits i förvar i Turkiet. Hon greps på Arlanda.

Kvinnan är en av de äldsta svenska IS-kvinnorna och en av dem som levt längst tid i regionen. Hon sticker ut jämfört med flera andra IS-kvinnor eftersom hon tog med sig sina barn till Syrien. De flesta andra kvinnor är mycket yngre och har fått barn på plats.

Tog med sig fem barn till Syrien

Kvinnan, som är kristen från Mellanöstern, växte upp i Västsverige, konverterade till islam, gifte sig och fick fem barn. 2013 reste hon till Syrien med barnen som då var 14, 12, 10 och två tvillingar på 7 år.

Med sig hem hade hon bara två, den ena tvillingen som i dag är 14 år och ett litet barn på 3 år. Kvinnans svenske man dog i Syrien 2013.  I Syrien ska hon enligt uppgift ha gift sig flera gånger och fått fler barn men i dag är hon änka.

Två av hennes barn ska enligt uppgift vara kvar i regionen, en dotter på 22 år och en dotter på 14 år. Minst tre av hennes barn ska ha dött.

Barnen omhändertagna i Sverige

De två barn hon hade med sig hem när hon greps på Arlanda är båda omhändertagna av sociala myndigheter. I en färsk dom från förvaltningsrätten i Göteborg gällande omedelbart omhändertagande av barnen beskriver Säkerhetspolisen att kvinnan ingått i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk sedan början av 2000-talet.

I domen bedöms risken vara hög för att kvinnan kan ta med sig barnen tillbaka till Syrien.

Kvinnan själv tillbakavisar anklagelserna och hävdar att hon inte reste in i Syrien och IS-kontrollerat område frivilligt, utan vilseleddes.

Brottsmisstankarna om äktenskapstvång och krigsbrott kvarstår och utredningarna pågår mot kvinnan. Men det anses inte längre finnas skäl att hålla kvinnan häktad.

I dag uppskattas 25 svenska IS-kvinnor och ett 60-tal barn sitta i det kurdiska flyktinglägret Camp Roj, men det finns inga säkra siffror.

Kvinnorna och barnen hölls innan i Al Hohl-lägret men har flyttats till Camp Roj som är mer övervakat och rymningssäkert. Båda lägren ligger i nordöstra Syrien.

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter gjort så har minst 14 av de svenska IS-kvinnorna och deras barn smugglats ut från Al Hol-lägret där de suttit som fångar. Det innebär att var fjärde svensk IS-kvinna smugglats ut.

I tisdags åtalades en 31-årig kvinna för grov egenmäktighet med barn efter misstankar om att ha rest till Syrien med sitt tvååriga barn för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Enligt stämningsansökan ska kvinnan ha rest med barnet under förevändning att hon skulle på semester till Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IS-återvändare

Mer i ämnet