När kvinnorna landar i Sverige kommer de att mötas av ett team på flygplatsen som består av polis, säkerhetspolis, migrationsverket, socialtjänsten och personal utbildade i katastrofmedicin, berättar Jonas Trolle, chef CVE (Center mot våldsbejakande extremism). Foto: SVT

Fyra svenska IS-kvinnor på väg hem till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyra svenska IS-kvinnor och nio barn är snart på väg hem till Sverige. Kvinnorna har tagit sig från Syrien till Turkiet, där de i dag sitter i förvar. Enligt uppgift till SVT har minst två av kvinnorna smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.

– Polis, Säpo, socialtjänst, migrationsverk och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, CVE.

I över två månader har de svenska kvinnorna och barnen suttit fast i Turkiet. Anledningen till att hemresan dröjt är att kvinnor och barn måste dna-testas för att säkerställa att barnen verkligen är kvinnornas barn. En av kvinnorna har också testats positivt för covid-19.

Bland de fyra finns en 48-årig kvinna som lämnade Sverige för att resa till Syrien redan 2011. Kvinnan, som nu är änka, har fött fem barn. Två av dem har hon med sig hem. Två av de andra barnen ska ha dött och ett tredje vara kvar i regionen.

Reste till Syrien som 19-åring

En annan av kvinnorna åkte till Syrien när hon var 19 år. SVT har pratat med en anhörig till henne:

– Vi har väntat på att Sverige ska ta hem dem. Men när inget händer har anhöriga tagit saken i egna händer och betalat smugglare. Kvinnan var 19 år när hon åkte och ångrar det nu. Det är bättre att de ställs inför rätta här än att de får sitta i ett flyktingläger i Syrien med oviss framtid.

Tre av kvinnorna reste till IS i Syrien från Stockholm och en från Västsverige. Snart väntas de alltså komma till Sverige. Och så fort de landat kommer de att mötas av ett team redan på flygplatsen.

– De kommer inte att kunna kliva rakt igenom passkontrollen. Polis, Säpo, socialtjänst, migrationsverk och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, CVE.

”Kvinnorna ska utredas omedelbart”

Polisen kallar det en särskild händelse och redan när de landat kommer de första förhören att hållas.

Två saker är viktiga när det gäller mottagandet av kvinnorna och barnen, enligt Jonas Trolle:

-Det handlar om barnperspektivet, att de tas om hand och får hjälp, inte minst så att de inte ska riskera att radikaliseras. Det andra perspektivet är brottsoffren som har blivit utsatta för både förföljelse, mord och andra övergrepp. De måste få upprättelse. Därför måste de vuxna återvändarna utredas omedelbart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.