Så här kan Göteborg ta hand om Skråmos barn

Uppdaterad
Publicerad

När IS-terroristen Michael Skråmos sju barn landade på Landvetter skjutsades de av polis till Göteborgs socialtjänst. Socialtjänsten kommer nu vara ansvariga för barnen, innan de får ett permanent hem.
– Jag kan bara berätta generellt hur man tar hand om barn som har förlorat båda sina föräldrar, säger Ing-Marie Larsson, talesperson för socialtjänsten i Göteborg.

När barnen landade på svensk mark fanns också deras morfar, Patricio Galvez med, men om han blir vårdnadshavare för barnen återstår att se.

Polisen mötte barnen och Patricio Galvez på flygplatsen. Där ska även en orosanmälan för barnens räkning ha skett, enligt tidigare uppgifter till SVT Nyheter Väst.

Därefter transporterades barnen till socialtjänsten i Göteborg, som nu tar över ansvaret för barnen.

Två utredningar har inletts

Ing-Marie Larsson är talesperson för socialtjänsten i Göteborg och hon vill inte uttala sig om Michael Skråmos barn – utan berättar generellt vad som händer med föräldralösa barn i Göteborg stad.

– När barn har förlorat båda sina föräldrar, både utomlands eller i Sverige, sätter vi igång med två parallella utredningar, säger hon.

Dels får en domstol bestämma vem som blir barnens ställföreträdare – alltså den som blir barnens talesperson och som ansvarar för dem juridiskt och ekonomiskt.

Dels utreds också barnets individuella behov när det gäller vård, omsorg, val av förskola och skola.

– Sedan påbörjas ju en utredning omgående om vart barnet eller barnen ska bo, säger Ing-Marie Larsson.

Om föräldrarna efterlämnar ett testamente som säger hur de vill att barnen ska uppfostras, om det ska finnas religiösa inslag, tar ni hänsyn till det då?

Ja, det har vi största respekt för, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet