Nödropet från kurdiska IS-fängelset: Ni måste hjälpa oss

Publicerad

Den svenska IS-kvinnan som lyckats fly från det ökända Al-Hol-lägret är inte ensam. Nu vädjar kurderna om hjälp att hålla de 11 000 IS-fångarna.
– Ni måste hjälpa oss, säger Sinem Muhammed, representant för de självstyrande kurderna i nordöstra Syrien.

Kurderna i nordöstra Syrien håller 11 000 IS fångar från hela världen. 2 000 män som sitter i fängelser och ca 9 000 kvinnor som hålls instängda i flyktingläger. Bland dem finns omkring 120 svenskar. Män, kvinnor och barn.

– Vi vet att smugglarnätverk tar ut IS-kvinnor från Al Hol, nu senast några finska kvinnor och deras barn. Jag hörde också om en svensk familj som försökte få ut sin dotter med hjälp av människosmugglare, säger Sinem Muhammed.

”Vårt moraliska ansvar”

Flera av fångarna har suttit där i tre år, men att hålla rätt på fängelset är svårt. Upplopp och rymningar är vanligt. Kurderna vädjar nu om hjälp.

– Det är vårt moraliska ansvar att hålla dem så att de inte utgör ett hot. Men hur ska vi ha dem fängslade på säkert sätt? Vi klarar inte det idag. Vi behöver hjälp, säger han.

”Vi har betalat ett högt pris”

Enligt Sinem Muhammed är det få stater som visat upp något intresse för att ta hand om sina IS-stridande medborgare. Arbetet med en tribunal för att ställa dem inför rätta är också ett arbete som tycks gå trögt. Hon är besviken över det låga intresset från västvärldens ledare.

– Jag är stolt över att vi lyckades bekämpa världens farligaste terrororganisation. Vi har betalat ett högt pris med många döda. De europeiska länderna borde hjälpa oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer