Före detta chef på Säpo: Det kommer att komma fler IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Al Hol-lägret i Syrien beskrivs med sina 11 000 invånare som en ren krigszon. En svensk kvinna från Västsverige har, enligt uppgifter till SVT, lyckats rymma och ta sig hem till Sverige. PO Hellqvist, tidigare chef på Säkerhetspolisen i Göteborg, menar att det bara är en tidsfråga innan vi ser fler svenskar som tar sig hem.

PO Hellqvist har närmare 30 års erfarenhet från Säkerhetspolisen och har spenderat mycket tid i extremistmiljöer och har med yrket träffat både IS-resenärer och deras familjer. Nu är han sakkunnig för arbetet mot våldsbejakande extremism inom den öppna polisen i Göteborg.

SVT:s uppgifter – att en svensk kvinna med hjälp av smugglare lyckats ta sig hem till Sverige – är inget som förvånar honom.

– Jag är inte förvånad. De här människorna befinner sig fortfarande i en krigszon. På båda sidor staketet råder fattigdom och en del utnyttjar det. De här smugglarna till exempel. Det är inte annat än förvänta sig, säger PO Hellqvist.

Utmaningen: Bevisa brottet

I dag finns i och med den nya terrorlagstiftningen andra verktyg för att utreda brotten som begåtts. Men även om man generellt i dag utreder de misstänkta krigsbrotten finns fortfarande stora utmaningar i att lagföra de hemvändande IS-svenskarna.

– Det räcker inte bara att vi vet det, vi måste också kunna bevisa det genom vittnesmål eller annan form av bevisning, säger han.

Det finns omkring 120 IS-svenskar som hålls som fångar i det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

Ska vi räkna med att fler kommer hem?

– Absolut, absolut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer