IS-kvinnan från Västsverige tog med fem barn till Syrien. Varning för mycket obehagliga bilder. Foto: Privat

Unika bilder visar svenska familjens liv med IS i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har tagit del av unika bilder som visar hur livet kom att bli för en svensk IS-kvinna och hennes fem barn i Syrien.

På bilderna syns kvinnans söner med vapen och lemlästade kroppar. Sönerna dog senare i Syrien, 14 och 18 år gamla.

– Det här kan utgöra brott, säger åklagare Reeva Devgun när hon får se SVT:s bilder.

Den 48-åriga IS-kvinnan från Västsverige, som nu utreds för äktenskapstvång och krigsbrott, reste till Syrien 2013 med sina fem minderåriga barn.

Bilderna som SVT Nyheter tagit del av visar hur barnens liv gick från förskola i Sverige till att hantera vapen hos IS innan de ens var myndiga.

IS-återvändare

Omhändertagna i Sverige

När kvinnan återvände till Sverige i december hade hon två barn med sig. De har omhändertagits enligt LVU. I en färsk dom från förvaltningsrätten som SVT Nyheter tagit del av slås fast att det finns brister i föräldraförmågan hos kvinnan.

Dels för att hon tagit med sina barn till ett krigsdrabbat land. Och dels för att hon gett en romantiserad bild av hur barnen haft det i Syrien och själv uppger att de levde ett normalt liv och att barnen inte påverkats negativt av vistelsen där.

Enligt domen ska barnen ”ha upplevt flertalet traumatiska händelser” i Syrien.  

Personer i kvinnans närhet är chockade över vad hon utsatt sina barn för och att flera av hennes barn nu är döda. Enligt en person med insyn ska hon ha även ha gift bort flera av sina barn i Syrien. 

Åklagare har inte sett bilderna

Åklagare Reena Devgun vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet reagerar starkt när hon få se SVT:s bilder. 

– Jag tror att varje person som tittar på de här bilderna reagerar väldigt starkt på att se så unga barn i krig och hantera vapen på det här sättet. Men också att de är så utsatta. Som åklagare tänker jag att det här skulle kunna utgöra brott. Vi vet att IS har använt barnsoldater och att det är ett brott att använda sig av barnsoldater. 

Just de här bilderna, har ni tillgång till dem i dag? 

– Nej, vi har inte haft tillgång till de här bilderna som du har visat. Det är väldigt viktigt att personer i Sverige som sitter på sådan information lämnar den till utredande polis. Det kan även ske anonymt. Det är väldigt viktigt för oss att få del av den här typen av material.

Den 48-åriga kvinnan nekar till brott.

Tog fem barn till Syrien – fyra blev kvar

Kvinnan reste 2013 till Syrien med fem barn. När hon återvände till Sverige hade hon med sig två barn – var av ett föddes i Syrien.

Kvinnans svenska man dog i Syrien 2013. I Syrien ska hon enligt uppgift ha gift sig flera gånger och fått fler barn. I dag är hon änka.

Minst tre av hennes barn ska ha dött. Två döttrar ska enligt uppgift finns kvar i regionen.

De svenska IS-kvinnorna

I dag uppskattas 25 svenska IS-kvinnor och ett 60-tal barn sitta i det kurdiska flyktinglägret Camp Roj, men det finns inga säkra siffror.

Kvinnorna och barnen hölls innan i Al Hohl-lägret men har flyttats till Camp Roj som är mer övervakat och rymningssäkert. Båda lägren ligger i nordöstra Syrien.

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter gjort så har minst 14 av de svenska IS-kvinnorna och deras barn smugglats ut från Al Hol-lägret där de suttit som fångar. Det innebär att var fjärde svensk IS-kvinna smugglats ut.

I tisdags åtalades en 31-årig kvinna för grov egenmäktighet med barn efter misstankar om att ha rest till Syrien med sitt tvååriga barn för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Enligt stämningsansökan ska kvinnan ha rest med barnet under förevändning att hon skulle på semester till Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS-återvändare

Mer i ämnet