Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheternas olika plattformar Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Därför publicerar SVT bilder på IS-offer

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att visa terrorns ansikte och de brott mot mänskligheten som begåtts i Syrien. Det är bakgrunden till SVT i dag visar en bild på lemlästade IS-offer, en bild som nästan är outhärdlig att se.

De senaste åren har uppskattningsvis 150 män som misstänks ha stridit för IS i Syrien återvänt till Sverige. Även svenska kvinnor som anslutit till IS börjar återvända tillsammans med sina barn.

Nu pågår flera brottsutredningar mot männen och de kvinnor som kommit på senare tid. Utredningarna är svåra, dels för att själva resandet till terrorgruppen i Syrien under flera år inte var brottsligt, dels för att det är svårt att hitta bevis och vittnesmål om de hemska brott som begåtts i Syrien.

Svenska barn har under flera år vistats i områden dominerade av terrorsekten. De har bevittnat och kanske till och med deltagit i våldsdåd och terror. Det finns risk för att vi vänder bort blicken, att vi inte riktigt orkar ta till oss den oerhörda brutalitet som präglade IS-väldet.

SVT publicerar i dag oerhört obehagliga bilder från våldets centrum. En av bilderna visar lemlästade offer och är nästan outhärdlig att se. Men det är viktigt att påminna om vidden av de förbrytelser som utfördes av terrorsekten. Det är viktigt att visa terrorns ansikte och de brott mot mänskligheten som begåtts i Syrien. Mitt i denna brutala verklighet har de svenska återvändarna levt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet