Isabella Lövin signerar förslag till ny klimatavtal i en bild som tydligt ger en känga till Trumps undertecknande av finansieringsstopp till abortorganisationer. Foto: Regeringen

Isabella Lövins känga till Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump signerade order som inskränkte kvinnors aborträtt omgiven av enbart män. Nu ger klimatminister Isabella Lövin en kaxig känga till presidenten i form av en bild där hon undertecknar förslaget till en ny klimatlag – enbart i sällskap av kvinnor.

Redan första måndagen på jobbet undertecknade USA:s president Donald Trump en order om att stoppa federala finanser av utländska abortorganisationer. En bild från då Trump signerade ordern omgiven av enbart män, kritiserades skarpt från olika håll.

Foto: Skärmdump från Twitter

På sociala medier gjordes jämförelsen att den dagen man ser ett hav av kvinnor bestämma över mäns reproduktiva rättigheter är långt borta. Men en annan bild med enbart kvinnor har i stället dykt upp – som är en tydlig anspelning på den kritiserade bilden.

Kallade klimatförändringar en bluff

Sveriges klimatminister Isabella Lövin delade i dag en bild på både Facebook och Twitter då hon med en bister min signerar regeringens förslag till en ny klimatlag.

Bakom henne står ytterligare sju kvinnor, vilket kan tänkas både ge en känga till Trump men också anspela på regeringens försök att marknadsföra sig som en feministisk regering. Lövin har all anledning att vilja slå an en sträng hos Trump i klimatfrågan då han tidigare har uttryckt sig skeptisk till människans påverkan på klimatet och kallat klimatförändringar en bluff uppfunnen av Kina.

Huvudpersonen själv, Isabella Lövin, säger att det är upp till var och en att tolka bilden.

”Vi är en feministiskt regering, det syns i den här bilden. Sedan är det upp till var och en att tolka den”, säger hon i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Viral bild på Hillary

Klimatministern är inte den första som ger sig i kast med Trumps bild.

Den franska feministgruppen ”52” delade framgångsrikt en bild på sociala medier som föreställer Hillary Clinton som skriver under något omgiven av kvinnor med en bildtext som hävdade att det skulle vara en order som ”förbjuder manlig utlösning som inte sker i reproduktionssyfte”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet