Ambassadör Isaac Bachman. Foto: TT

Israel kallar hem sin ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Israel kallar hem sin ambassadör Isaac Bachman från Stockholm. – I det här fallet måste vi uttrycka vår åsikt skarpt och tydligt, men jag hoppas förbindelserna snart återgår till det normala, säger han till Expressen.

Ambassadören Isaac Bachman har kallats hem för ”konsultation”. Detta efter att Sveriges regering i dag erkänt staten Palestina. Bachman kommer att bo i Jerusalem tills vidare, uppger en tjänsteman vid israeliska utrikesdepartementet för tidningen Haaretz.

– Detta återspeglar verkligen vår irritation och förtret över detta kontraproduktiva beslut som inte bidrar till en återgång till (freds)förhandlingar, säger Emmanuel Nachshon, talesperson hos israeliska UD, till nyhetsbyrån AFP.

Sverige erkänner Palestina

”Måste sätta ner foten”

Isaac Bachman kallar det svenska erkännandet kontraproduktivt.

– Jag tycker att man sänder fel signaler. Det ökar inte möjligheterna att åstadkomma fred. Istället sänder man budskapet till de terroristiska elementen i det palestinska samhället att terror lönar sig, säger Bachman till SVT Nyheter.

Till Expressen säger han att man ”ibland måste man sätta ned foten och uttrycka sin åsikt skarpt.”

– Vi vill inte bli osams eller bryta förbindelser, men vi är mycket missnöjda, säger han till expressen.se.

”Inte helt oväntat”

Utrikesminister Margot Wallström (S) hade, när hon talade med SVT Nyheter vid 18.30-tiden, hört uppgifterna men då inte fått dem bekräftade.

– Stämmer det, så är det inte helt oväntat. Israel använder sina diplomatiska politiska verktyg. Men det är klart att det är olyckligt, säger hon.

Läs mer: Längre intervju med Margot Wallström

”Visar hur känsligt Israel är”

Även SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson säger att Israels beslut var väntat.

– Det är ingen överraskning men det visar hur känsligt Israel är i frågan. Man kan möjligen vänta sig att Israel kommer att ytterligare markera mot Sverige för beslutet.

Israels rädsla är stor att andra EU-stater ska följa efter Sverige, menar Bo Inge Andersson.

– Det finns planer på omröstningar i frågan i Frankrike, Irland och Spanien – så Israel fruktar att det svenska beslutet ska få stor betydelse för andra EU-länders hållning, säger han.

Kan få allvarliga konsekvenser

Haaretz skriver att Israels utrikesminister Avigdor Lieberman överväger att permanent ta Sverigeambassadören Isaac Bachman ur tjänst och nedgradera landets diplomatiska relationer med Sverige.

Tidigare i dag sa Avigdor Lieberman till den israeliska Jerusalem Post att han ser erkännandet av Palestina som ”ett olyckligt beslut som stärker extremister”.

Ikea-liknelsen sågas

För att understryka kritiken drog Avigdor Lieberman i sitt uttalande även en parallell mellan det komplicerade läget i regionen och den svenska möbeljätten Ikea, och att den svenska regeringen måste förstå att ”relationer i Mellanöstern är mer komplicerade än ett platt paket med Ikea-möbler.”

Uttalandet har sågats av den före detta chefstjänstemannen för israeliska UD, Alon Liel, som kallar det ”illegitimt” och ”amatörmässigt.”

– Syftet är att förolämpa inte bara de svenska ledarna utan också det svenska folket, genom att antyda att Ikea är billigt och okomplicerat, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet