Foto: TT

Israel: Polen vill förneka Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Att använda sig av frasen ”polska dödsläger” ska kunna straffas med tre års fängelse. Israel protesterar kraftigt mot en ny polsk lag som vill fria Polen från ansvar för nazisternas folkmord.

Polen är på väg att anta en lag som gör det olagligt att lägga skulden på polackerna för de tyska nazisternas brott mot mänskligheten. Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har i flera år kämpat mot användning av frasen ”polska dödsläger”, eftersom den ge intryck av att Polen är medansvarigt till morden på flera miljoner människor, de flesta judar, i läger som Auschwitz.

Polens regering vill lyfta fram att Polen var under tysk ockupation och också offer för nazisternas grymheter.

Lagförslaget klarade ett första hinder i fredags när det antogs av sejmen, underhuset i den polska nationalförsamlingen. Det går nu vidare till senaten innan det väntas skrivas under av landets president, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Förbjudet att förneka förintelsen”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat Israels ambassadör i Polen att begära ett möte med den polske premiärministern Mateusz Morawiecki. Samtidigt har Polens biträdande ambassadör i Israel kallats till Israels utrikesdepartement för en reprimand, rapporterar Haaretz.

– Lagen är grundlös. Jag invänder starkt mot den. Historien kan inte skrivas om och det är förbjudet att förneka Förintelsen, säger Netanyahu enligt Haaretz.

Lagförslaget har fått en lång rad israeliska politiker att reagera med ilska.

Förintelseläger i Polen

Förintelsen kallas nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget. Enligt FN:s officiella siffra dödades cirka sex miljoner judar under Förintelsen, runt hälften av dem var från Polen.

Av de läger som nazisterna inrättade på det som i dag är polsk mark brukar sex räknas som förintelseläger.

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

De övriga förintelselägren i Polen är Treblinka, Sobibór, Bełżec, Majdanek och Chelmno.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.