-Nu rasar det från taken överallt. Vi har fått in en tre-fyra larm bara till vår station, säger Bosse Nilsson, stationsbefäl på Norrmalmspolisen till TT.
Hittills har ingen person skadats allvarligt.
-Det kommer att fortsätta rasa och bli fler istappar. Fastighetsägarna måste ta sitt ansvar, säger Fredrik Tamm, vd på Stockholms fastighetskalender.
2003 startade Stockholms fastighetskalender istappstelefonen som är en jourtelefon för allmänheten att kunna uppmärksamma fastighetsägare på istappar och snö som hänger över hustak. I vinter har 2 900 samtal kommit in och under fredagen ändrade intensiteten i antalet samtal liksom deras innehåll. Från att ha handlat om eventuella risker så handlar många av dagens samtal om faktiska olyckor och snöras.
Storstadsproblem
Att människor och bilar skadas av snöras och fallande istappar är ett storstadsproblem som framförallt är koncentrerat till Stockholms och till viss del även Göteborgs innerstad. Det beror på konstruktionen i de höga och gamla byggnaderna. Hur taken är vinklade spelar roll liksom att bebodda vindsvåningar strömmar ut värme som smälter snön underifrån. Olyckor har dock rapporterats i andra städer, däribland Södertälje och Enköping.
Tanken på att starta en liknande jourtelefon på andra ställen har väckts.
-Vi har fått en förfrågan och ser att det finns ett stort behov, säger Fredrik Tamm.
I Göteborg upplever varken Räddningstjänsten eller kommunen att ett sådant system skulle behövas.
-Vi har tryckt hårt på att det är fastighetsskötarnas ansvar och det har fungerat, säger Lars Adrian, chef på gruppen Säkerhet och beredskap på Göteborgs stad.
I Göteborg finns än så länge inga indikationer på att personer ska ha skadats av rasande snö, enligt Anders Kimfors, stabschef räddningstjänst Storgöteborg.
Halkolyckor ökar
I vinter har antalet halkolockor ökat markant, enligt en sammanställning som Transsportstyrelsen har gjort. De vanligaste skadorna är handleds- och fotledsfrakturer och på många håll har situationen på sjukhusen varit hårt pressad. I vissa fall har operationer tvingats att ställas in.
-Det har varit extremt. Skillnaden från förra årets vinter är stor, det handlar om en ökning med över 300 procent, säger Moa Ledin, informatör på Södersjukhuset till TT.
Malin Lundgren
Fasighetsägarens ansvar
Fastighetsägaren ansvarar för bevakning och bedömning av när taken behöver skottas.
Fastighetsägaren ansvarar också för att varna för nedfallande snö och is genom att sätta upp avspärrningar och varningsskyltar.
Kyla, värme, nederbörd och otätheter kan skapa farliga istappar på hustak.
Hastigheten på en fallande istapp från två våningar är cirka 25 kilometer i timmen, från fem våningar cirka 60 kilometer i timmen.
Källa: Plåtslageribranschens centrala arbetsmiljökommitté. (TT)