Istapparna är vindsvåningarnas fel

Publicerad

Redan nu är de här. Långa, tunga och livsfarliga hänger de från taken istapparna. Det främsta skälet till att problemet blivit värre på senare år är att det blir fler och fler vindsvåningar i bostadshusen.

-När vindarna förr i världen var kalla så gick ingen värme ut på taken. Nu blir det värmeläckage som bildar vatten och i slutändan blir det istappar, säger Tore Ljungkvist, vice vd på Fastighetsägarna i Stockholm.

Vindsvåningshysterin har rasat flera år i Stockholm och låter som en rimlig förklaring till varför det just nu är osedvanligt många och stora istappar på huvudstadens tak.

Fastighetsägarens ansvar
Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att taksnö och istappar tas bort och även juridiskt ansvarig om någon skulle komma till skada. Enligt Tore Ljungkvist är det dock inte de långa, vassa istapparna man som fotgängare ska vara mest rädd för.

-Snön och isen som ligger på taken är mycket farligare när den kommer nerramlande i stora sjok. Det är väldigt viktigt att snöskottarna tar ner det först, påpekar han och ger ytterligare tips till alla gångtrafikanter:

-För det första ska man se upp, men ser man inget så ska man gå så nära väggen som möjligt. De stora snösjoken kommer med viss fart och landar ute i gatan.

TT

• Enligt ordningslagen är det fastighetsägarens ansvar att se till att det inte finns snö eller is som kan rasa ned och skada person eller egendom.

• Om man ser farliga istappar bör man kontakta polisen.

• 2002 dödades en 14-årig pojke av en nedfallande isklump på Drottninggatan i Stockholm. Olyckan ledde till en lång rättsprocess som slutade med att Högsta domstolen dömde plåtslagerifirman som ansvarade för snöröjningen till böter för vållande till annans död.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer