– Det är hiskeligt stora belopp. I år kommer cyberbrottsligheten att gå om droghandeln i omsättning globalt, säger Marcus Murray i Aktuellt. Foto: SVT

It-säkerhetsexpert: Cyberbrott snart större än droghandeln

Uppdaterad
Publicerad

It-säkerhetsexperten Marcus Murray bekräftar för SVT:s Aktuellt på måndagen att flera av hans kunder utsatts för utpressning i den omfattade cyberattacken som drabbat bland annat matjätten Coop.

– I år kommer cyberbrottsligheten att gå om droghandeln i omsättning, säger han.

Det är fortsatt stora problem för livsmedelskedjan Coop efter it-attacken i fredags.

Hur mycket kan det röra sig om i pengar för de här ligorna?

– Det är hiskligt stora belopp. Tittar man globalt: i år kommer cyberbrottsligheten att gå om droghandeln i omsättning, säger företaget TrueSecs grundare, Marcus Murray, till Aktuellt.

Enligt beräkningar uppgår den globala omsättningen för cyberbrottslighet till sex biljoner dollar årligen. I den uppskattningen ingår även exempelvis de pengar som läggs på it-säkerhet.

– Tittar man på enskilda grupperingar så tjänar de miljardbelopp, säger Marcus Murray.

En majoritet av Coops butiker har tvingats att fortsätta hålla stängt. Hundratals tekniker försöker nu få ordning på betalsystemen.

Svårt för polis

Murray säger att tidigare fall har visat att polisen har svårt att lösa det här sortens brott.

– Det är inte kärntruppen som åker fast, de som står bakom. Man kan jämföra med – det är langarna – inte huvudmännen som i en droghärva.

Vad är det ni jobbar med konkret de här dagarna?

– Nu går vi inte in på vilka kunder vi har. Det vi jobbar med är tre spår. Ett spår är att kartlägga exakt vad som hänt. Nästa spår är att vi har övervakning så att det inte pågår någon kriminell aktivitet under utredningen. Sista delen är återställningen.

Vilket steg är ni i just nu?

– Nu är det återställning.

Marcus Murray säger dock att den här sortens brottsligheten kommer fortsätta att växa.

– Det här är ingen linjär ökning. Det ökar exponentiellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.