Coops vd: ”Kommer tappa enorma ekonomiska värden”

Uppdaterad
Publicerad

Coop räknar med en rejäl förlust efter att hundratals butiker varit stängda sedan i fredags.

– Det är klart att vi kommer tappa enorma ekonomiska värden, säger vd Magnus Johansson.

En global it-attack mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya kan ha drabbat tusentals företag i flera länder. Inte minst Sverige, där Coop tvingades stänga majoriteten av sina butiker under helgen.

Under en intervju i SVT:s Morgonstudion meddelar Magnus Johansson, vd för Coop Sverige, att livsmedelskedjan räknar med att öppna ytterligare butiker under måndagen.

Global it-attack

– Nu sker det med ganska hög hastighet att vi kan ominstallera kassorna och få igång butikerna. Det är i alla fall ytterligare ett hundratal butiker på gång under morgonen, säger Johansson.

För att kunna öppna sina nästan 800 butiker så snart som möjligt har Coop satt alla resurser på arbetet. Dessutom har hundratals it-tekniker skickats ut till butiker runtom i landet för att få ordning på betalsystemen.

– Det är en komplicerad process där förutsättningarna ser olika ut för varje butik, men vi ser att aktivteten med tekniker bär frukt. Vi har lyckats öppna ett flertal butiker där kassorna nu är igång och det ser ut att fortsätta rassla på, säger Taric Belqaid, presskontakt på Coop, vid 14-tiden på måndagen.

Tung miljonförlust

Exakta siffror på hur attacken påverkar företaget är ännu okänt.

– Det är klart, när vi får möjlighet att summerar det här, att vi kommer att ha tappat enorma ekonomiska värden, men vårt fokus i det här läget har varit att lösa situationen och få igång våra butiker, säger vd Magnus Johansson.

Även Mattias Wallen, Cyberchef SRS security, menar att kassahaveriet kommer att få omfattande konsekvenser.

– Att hålla butikerna stängda innebär en stor förlust i både intäkter och varor.

Enligt it-expertens beräkningar är det troligt att matkedjan förlorar mer än 100 miljoner varje dag.

 – Om man tar Coops omsättning och delar med 365 dagar så får man cirka 90 miljoner per dag och då får man komma ihåg att det var direkt efter en lönehelg och under semestern när det här inträffade vilket ökar den förväntade försäljningen.

Till detta kommer kostnader för återställning av it-system, leverantörskontrakt som inte fylls, varor som måste slängas och att kunder byter till andra butiker även efter incidenten, säger Wallen.

Delar ut gratis mat

Värmland, Norrbotten, Oskarshamn, Tabergsdalen, Gotland och Varberg är några av de platser i Sverige där Coop har kunnat hålla öppet under helgen.

På söndagen uppgav dagligvarukedjan att ytterligare ett par hundra butiker skulle kunna öppna tack vare att de kan använda sig av butikens egna app för mobila betalningar. Lösningen är dock inte möjlig för alla butiker.

För att slippa slänga mat som riskerar att bli dålig har butikerna vidtagit olika åtgärder. Vissa delar ut mat gratis, andra tar hjälp av konkurrenter.

– Vi har fina samarbeten med vänner i branschen. De har fått ökat tryck i sina butiker sedan vi stängde och har tagit emot en del av våra varor, säger presskontakt Tarik Belqaid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Global it-attack

Mer i ämnet