Foto: SVT/TT.

It-säkerhetsexpert: Svenska politiker och kändisar drabbade i Facebookläckan

Publicerad

Personlig data som mobilnummer, födelsedatum, mejladresser och platsinformation har läckts ut från 533 miljoner Facebook-konton. Och enligt it-säkerhetsexperten finns svenska namn på kändisar, politiker och personer som jobbar på Säpo med på listan.

– Bara om jag scrollar igenom materialet snabbt så ser jag flera namn som klart och tydligt inte borde vara med här, säger David Jacoby, it-säkerhetsexpert som analyserat innehållet i läckan.

Totalt är det personlig data från 533 miljoner Facebook-konton som har läckt ut – men inga lösenord, enligt Reuters. De uppgifter som går att se är exempelvis telefonnummer, e-postadress, födelsedatum och kön. Dessutom innehåller läckan annan information om uppgifter som personerna listat på sina profiler, som exempelvis arbetsplats eller bostadsort.

Bland dessa uppskattas en miljon av profilerna vara svenska. David Jacoby, it-säkerhetsexpert, säger sig ha hittat flera kända svenska personer i läckan. Han testade också att verifiera vissa av numren.

– Ett problem som vi inom säkerhetsbranschen har är att sån här information kommer ut ganska ofta och det kan vara svårt att veta hur autentisk informationen är. Så jag valde faktiskt att ringa några av de personerna som fanns med på listan och kom fram till två svenska kända personer.

Hör David Jacoby berätta mer om vad läckan innehåller i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.