Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är rädd för att bli misshandlad igen om jag åker tillbaka.” – Hör ”Ivan” berätta om vad han och hans pojkvän gick igenom i Ryssland. Foto: Helin Pakdemir/SVT

”Ivan” och pojkvännen fick avslag på asylansökan: ”Jag är rädd för mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de utsatts för misshandel och hot i Ryssland på grund av sin sexuella läggning sökte ”Ivan” och hans pojkvän skydd i Sverige, berättar ”Ivan”. Men nu har paret fått avslag på sin asylansökan.

– Jag är rädd för mitt liv. Jag kan inte leva fritt, jag kan inte gå runt med min pojkvän och hålla honom i handen, säger han.

Egentligen heter ”Ivan” något annat. Han vill vara anonym av rädsla för dagen han kan tvingas åka tillbaka. När han fick avslag på asylansökan, ansökte han om ett tillfälligt arbetstillstånd, vilket beviljades. Men ”Ivan” oroar sig för dagen det löper ut. Särskilt med tanke på de skärpta hbtq-lagarna i Ryssland. Tidigare har lagen inneburit att man inte får sprida så kallad ”hbtq-propaganda” riktat mot barn. Men nu gäller lagen även ”propaganda” som riktas mot vuxna.

– Jag förstår inte hur Migrationsverket tänker. Jag frågade om det inte är uppenbart för dem vad som händer genom de nyheter som kommer från Ryssland, säger ”Ivan”.

RFSL: Inte ensamma om att få avslag

Enligt RFSL är ”Ivan” och hans partner inte ensamma om att få avslag.

– Ärendena avslås utifrån att hbtqi-personer från Ryssland enligt Migrationsverket och migrationsdomstolarna generellt inte anses riskera förföljelse i hemlandet. De bedömer att det inte är en tillräckligt allvarlig situation i landet, säger Aino Gröndahl, asylrättsjurist hos RFSL.

– Samtidigt visar vittnesmål och landrapporter att det finns ett utbrett våld mot hbtqi-personer i landet, fortsätter Gröndahl.

Men Migrationsverket menar att det inte alltid räcker med att det finns ett utbrett våld i landet, utan en individuell bedömning måste göras från fall till fall. 

– Migrationsverket gör individuella bedömningar i alla ärenden vilket innebär att varje sökande måste göra sannolikt att just hen har en välgrundad fruktan för förföljelse eller allvarlig skada vid ett återvändande till sitt hemland, i det här fallet Ryssland, säger Annica Dahlqvist, tf presschef på Migrationsverket, till SVT Nyheter.

Mer om Ivans situation

”Ivan”, som egentligen heter något annat, kom till Sverige i september 2021. Han och hans partner sökte asyl i Sverige men fick båda avslag. I avslaget ifrågasätter inte Migrationsverket att de är homosexuella och ett par. De menar istället att det saknas konkret och personlig hotbild mot paret och att de inte uttömt sina möjligheter till skydd i hemlandet. Paret beviljades senare ett två-årigt arbetstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.