Tända ljus och blommor utanför det hus där en 22-årig kvinna knivdödades i ett bråk på ett HVB-hem i Mölndal för ensamkommande flyktingbarn där hon jobbade. Foto: TT

IVO: Alla HVB-hem ska granskas

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska under 2016 besöka alla HVB-hem i landet. Säkerhet och trygghet kommer att vara i särskilt fokus.

– Det blir ju ännu mer angeläget med anledning av det som händer just nu, säger Birgitta Hagström, avdelningschef på IVO med särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Fler händelser

Den senaste tidens allvarliga händelser är en konsekvens av den situation Sverige befann sig i under hösten, anser hon. Det kom så många barn och unga på en gång att det i första hand handlade om att hitta tak över huvudet och ordna mat för dagen.

– Då har det i vissa lägen kanske inte blivit rätt personer som arbetar på boendena. I några fall har man säkerligen tagit emot för många och blandat ungdomar på ett felaktigt sätt.

65 kommuner anmält sig själva

Nu, när tillströmningen inte är lika stor, måste kommunerna se till att utreda de ensamkommande barnen och ungdomarna, identifiera vilka som mår dåligt och behöver särskilda insatser. Felaktiga placeringar måste rättas till, framhåller Birgitta Hagström.

Hittills har ungefär 65 kommuner anmält sig själva till IVO för att de inte anser sig klara av att hålla sig inom lagstiftningens krav när det gäller att utreda barnens behov, hitta boenden och kompetent personal.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer