Två tredjedelar av gruppbostäderna använder sig av otillåtna åtgärder, så som fasthållning, övervakning och avlyssning. Vid tre av gruppbostäderna har personal hindrat boende från att lämna sina lägenheter och i två andra ärenden menar Ivo att boenden ”är att betrakta som inlåsta”. Foto: TT

Ivo granskar LSS-boenden – hittar brister hos 80 av 90 boenden

Uppdaterad
Publicerad

Titthål in i lägenheter, babylarm och larmade dörrar – det är några av bristerna som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har hittat när de granskat LSS-boenden för vuxna runt om i landet. Hos 80 av 90 granskade gruppbostäder har brister upptäckts.

Myndigheten har haft särskilt fokus på användning av otillåtna tvångsåtgärder efter att ha fått signaler om att det förkommer. Enkäter har skickats ut till personal och ledning på över 5 000 gruppbostäder, samt till anhöriga och legala företrädare.

Utifrån svaren har Ivo gjort en riktad granskning av 90 gruppbostäder – där 80 av dem uppvisar brister.

– Resultatet är klart bekymrande och högst alarmerade att det används i den här omfattningen på det här sättet, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo.

Övervakas och hindras

Två tredjedelar av gruppbostäderna använder sig av otillåtna åtgärder, så som fasthållning, övervakning och avlyssning. Vid tre av gruppbostäderna har personal hindrat boende från att lämna sina lägenheter och i två andra ärenden menar Ivo att boenden ”är att betrakta som inlåsta”. En person har även fått medicin utan sin vetskap.

Anders Lago, förbundsordförande för intresseorgansiationen FUB som arbetar för personer med intellektuell funktionsnedsättning, menar att det är allvarligt då det ofta handlar om personer som har svårt att muntligt säga vad de tycker och inte känner till sina rättigheter.

– Jag blev både ledsen och förbannad, det är mycket allvarlig kritik som Ivo riktar, säger han om granskningen.

Kunskapsbrist grundproblemet

Enligt Ivo finns inte alltid kunskap bland personalen. Även i ledningen saknas många gånger kompetens.

– Grundorsaken är en kunskapsbrist, det är inte att man är illvillig eller att man gör det på ont uppsåt. Ofta har man tillämpat det här över lång tid, vilket är ännu mer bekymrande, säger Lars Rahm.

– Kunskapen måste öka och tryggheten måste öka för de enskilda personerna som bor där, det är mycket att göra i de här verksamheterna.

Om rapporten skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till TT att ”det som har framkommit är oerhört allvarligt”.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, innebär att den som har en omfattande funktionsnedsättning kan ansöka om stöd för att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt.

I den rätten ingår till exempel möjlighet att arbeta, studera eller ha någon annan meningsfull sysselsättning. Man ska också delta i samhällslivet och till exempel kunna ta del av kultur- och fritidsutbud på samma villkor som alla andra. Det är huvudsakligen kommunen som har ansvar för att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade följs.

LSS innefattar flera olika typer av stödinsatser. Det kan bland annat handla om personlig assistans eller ekonomiskt stöd till det, ledsagarservice, korttidsvistelse utanför hemmet, bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad eller daglig verksamhet.

Källa: 1177

Inspektionen för vård och omsorg har granskat gruppbostäder med särskild service för vuxna enligt LSS runtom i landet och undersökt huruvida personer på boende utsätts för otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder.

Man har dels skickat ut enkäter till personal och ledning i de 5 271 bostäder med särskild service enligt LSS samt till anhöriga eller legala företrädare.

Ivo fick in 15 270 enkätsvar från föreståndare och personal samt 2 562 enkätsvar från anhöriga och legala ställföreträdare från 3 206 gruppbostäder i 273 kommuner.

Utifrån svaren har man gjort en riktad tillsyn på 90 boenden varav man funnit brister på 80. Hos två tredjedelar av verksamheterna handlar bristerna om otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder, exempelvis rörelseövervakning med larm, lås som begränsar boendes rörelser och inlåsning.

Ivo konstaterar att en stor andel personer som bor i gruppbostäder inte får sina rättigheter att leva som andra uppfyllda.

Man bedömer även att kommuner och privata aktörer inte har säkerställt att ledning och personal på boendena har tillräcklig kompetens.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.