Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt oroväckande på väldigt många olika sjukhus.” Hör sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT/SVT

Ivo: Patientsäkerheten brister i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskade under fjolåret 27 akutsjukhus i Sveriges samtliga 21 regioner. I en ny rapport kritiseras nu samtliga för bristande patientsäkerhet.

– Patienter drabbas av allvarliga vårdskador, och vi ser till och med dödsfall som kan kopplas till det här, säger Sofia Wallström, generaldirektör Ivo.

Brist på personal och vårdplatser är enligt Ivo de främsta orsakerna till dagens situation på akutsjukhusen.

Inget av de 27 akutsjukhusen som granskats följer enligt Ivo de lagar och föreskrifter som finns, och ingen av regionerna lever heller upp till kraven.

Bland de iakttagelser Ivo gjort kan bland annat nämnas att ”patienter vårdas under lång tid i korridorer eller på andra integritetskränkande och olämpliga ställen, utan att få tillräckligt med mat, vatten eller ens hjälp att gå på toaletten”.

Kom inte fram till patient med hjärtstopp

På ett sjukhus kom personal inte fram med defibrillator till en patient med hjärtstopp i tid, på grund av att korridoren var fylld med patienter. Patienten med hjärtstopp avled.

Hälften av sjukhusen uppger att man tvingas skicka hem patienter från akutmottagningen varje vecka, trots att de behövt läggas in för vård.

Ivo beskriver också hur patienter utrustas med grytlock och bjällror för att få personalens uppmärksamhet. Läkemedel ges inte alls eller inte i tid.

– Det säger sig självt – det är svårt att ge god vård under sådana förutsättningar, säger Sofia Wallström.

Sverige har goda medicinska resultat internationellt, men med jämförbara länder finns brister i väntetider och antal vårdplatser.

De senare har minskat de senaste 20 åren, och enligt Ivo har regionerna dragit ner på vårdplatserna i alltför hög utsträckning på sjukhusen – utan att ha säkerställt att vården kan ges i andra delar av vårdsystemet.

Sjukvårdsministern: ”Gått för långt”

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) anser att politiken bär ansvaret för att man låtit vårdplatserna minska under lång tid.

– Det har gått för långt. Jag tänker göra allt jag kan för att förändra utvecklingen och se till att vi får fler vårdplatser och en större primärvård. Och ska vi lyckas med det – då måste vi förändra arbetsmiljön.

Enligt Sofia Wallström är det viktigt att man inte enbart skyller på personalbrist som orsaken bakom problemen.

– Utan det är en brist på personal som vill jobba i regionerna under de här arbetsförhållandena, och det kan bara regionerna åtgärda, säger Wallström.

27 av 27 granskade sjukhus kritiseras

Sunderby sjukhus i Norrbotten

Sundsvalls sjukhus i Västernorrland

Akademiska sjukhuset i Uppsala

SÖS i Stockholm

Danderyd i Stockholm

Helsingborg i Skåne

SUS Malmö i Skåne

SUS Lund i Skåne

Gävle sjukhus i Gävleborg

US i Linköping i Östergötland

Blekingesjukhuset Karlskrona i Blekinge

Sahlgrenska/Sahlgrenska i Västra Götaland

Sahlgrenska/Östra i Västra Götaland

USÖ i Örebro i Örebro

Västerås i Västmanland

Falu lasarett i Dalarna 

Östersunds sjukhus i Jämtland Härjedalen

KS – Huddinge/Solna i Stockholm

Mälarsjukhuset i Eskilstuna i Sörmland

Centrallasarettet Växjö i Kronoberg

Oskarshamns sjukhus i Kalmar

NUS i Västerbotten

Sjukhuset Varberg i Halland

Höglandssjukhuset i Jönköping

Centralsjukhuset i Karlstad i Värmland

Visby lasarett på Gotland

Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm

Källa: Ivo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.