Illustrationsbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ja till bud – konflikthot i vården avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen konflikt mellan LO-facket Kommunal och Almega Vårdföretagen. Båda parter har tackat ja till medlarnas bud, enligt arbetsgivarparten.

Inför beskedet att parterna säger ja till medlarbudet vilade ett konflikthot över den privata vården, först ett varsel om anställnings- och övertidsblockad som skulle ha brutit ut i morgon fredag, och om en vecka skulle en strejk bryta ut mot bland annat ett antal privata äldreboenden.

Nu blir det inte så. Konflikten har handlat om att Kommunal velat ha lika höga lönepåslag som man fått i den offentliga vården, men där arbetsgivarparten velat ha en finansieringslösning på plats för de extra lönekostnaderna.

”Att vi nu har ett avtal i hamn innebär att risken för strejk är undanröjd. En utbruten konflikt mitt under pandemin hade riskerat att drabba patienter och äldre väldigt hårt. Våra medlemsföretag kan nu fortsätta att leverera sina viktiga tjänster utan avbrott”, säger Antje Dedering Förbundsdirektör för Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.

”Det är ett viktigt resultat för medlemmarna i Kommunal vi förhandlat fram. Inte minst att en satsning på yrkesutbildade som är viktigt för att öka statusen på dessa viktiga jobb. Men det är också ett resultat som stärker konkurrensneutraliteten mellan driftsformerna inom vård och omsorg vilket långsiktigt är viktigt för alla medlemmar i Kommunal”, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal i en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varsel, permitteringar och... Här är begreppen du behöver ha koll på i oroliga tider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer