Nato-övning. Incidentberedskap tränas över Östersjön. Ett amerikanskt F 15-plan, 'Eagle 11' (närmast), avvisas ur svenskt luftrum av ett svenskt Gripenplan (planet nedanför). Foto: TT

Riksdagen säger ja till Natoavtal

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen har sagt ja till Sveriges värdlandsavtal med Nato. Vänsterpartiets (V) begäran om att återförvisa regeringens proposition till konstitutionsutskotten röstades ned med siffrorna 291– 21.

Beslutet möttes av protester från åhörarläktarna, där sju kvinnor började göra högljudda gråtljud, vilket fick talmannen att kalla in vakter.

Sverige och Nato undertecknade värdlandsavtalet redan 2014, men eftersom ett antal lagändringar krävdes klubbades avtalet först i dag. Avtalet syftar till att underlätta för Sverige att ta emot och ge militärt stöd i kristid och för att stå som värdland för Natoövningar.

”Dåligt för vår nationella säkerhet”

Från vänster är man besviken.

– Det är en sorgens dag för alliansfriheten. Det är ännu ett steg på den långa vägen mot ett medlemskap i Nato, något som vi menar försämrar Sveriges säkerhet, säger Stig Henriksson som representerar V i försvarsutskottet, och fortsätter:

– Omvärlden ser ju det vi gör, de bryr sig mer om det än vad vi säger. Om vi säger att vi ska vara alliansfria, men i handling tar steg på steg bort från det, då är vi i ett handlingsläge och det är dåligt för vår nationella säkerhet.

”Alliansfriheten förändras inte”

Men försvarsminister Peter Hultkvist (S) menar att dagens beslut inte påverkar vare sig alliansfriheten eller det säkerhetspolitiska läget.

– Alliansfriheten är vår säkerhetspolitiska grund, den ändras inte. Det kommer inte komma in någon form av material eller genomföras några övningar med mindre än att ett svenskt beslut fattats., säger han och pekar på att Finland redan ingått ett liknande avtal med Nato.

Innebär det här att Sverige närmar sig Nato?

– Nej, det innebär att vi har ett värdlandsavtal. Den militära alliansfriheten ligger fast, säger Peter Hultkvist och tillägger att avtalet endast syftar till att administrativt underlätta övningsverksamhet och stöd under en eventuell militär krissituation.

För en fördjupning av Nato-frågan: se dokumentären ”Hur blir det med Nato?” i Dokument inifrån ikväll 20.00 i SVT2.

OM VÄRDLANDSAVTALET

  • Samförståndsavtalet med Nato om värdlandsstöd undertecknades den 4 september 2014.
  • Avtalet omfattar principer för att basera Natostyrkor i Sverige och för svenskt stöd till styrkorna.
  • Det innebär att Nato tillåts transportera helikoptrar, flygplan och fartyg på svenskt territorium.
  • Natostyrkor kan bara placeras i Sverige efter svensk inbjudan.
  • Värdlandsavtalet ger inte Natoländer rätt att placera kärnvapen på svenskt territorium.
  • Avtalet innebär förändringar i olika svenska lagar. Natopersonal ska kunna ha immunitet och privilegier när det gäller till exempel skatter, tullregler och regler för bruk av fordon. De förändringarna kräver ett riksdagsbeslut.
  • Avtalet är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2016.

Källa: Regeringens proposition om samförståndsavtal om värdlandsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.