Foto: SVT

”Jag är rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga nedskärningar av Sollefteå sjukhus föreslås, vilket även oroar många jämtar – speciellt i Bispgården.

Bodil Berggren i Bispgården är orolig över vad de föreslagna besparingarna på Sollefteå sjukhus kommer att innebära.

– Jag är rädd, säger hon till SVT Nyheter Jämtland. Jag är allergiker, så för mig har det räddat livet på mig många gånger att vi har hunnit till Sollefteå. Till Östersund hade vi inte hunnit.

Region Jämtland Härjedalen

Svårt att komma in

Med knappt tolv mil till Östersund, men bara fyra och en halv till Sollefteå så har det varit ett självklart val för de boende i Bispgården att åka till Sollefteå sjukhus för akutvård, barnafödsel och planerad vård.

Nu föreslår landstinget i Västernorrland stora besparingar, bland annat i Sollefteå.  Bland annat föreslås förlossning och akut ortopedi och kirurgi tas bort.

– Det är ju svårt att få komma in på sjukhusen i Östersund och Sundsvall, säger Tove Guddingsmo. Alla här i Bispgården åker till Sollefteå för vård.

”Vill ha kvar Sollefteå”

Hittills i år har omkring 600 jämtar fått vård på Sollefteå sjukhus och Bispgårdenborna vill ha kvar sjukhuset där:

– Jag vill att Sollefteå ska vara kvar, säger Sonja Byström, men politikerna lyssnar inte på oss.

– Västernorrland struntar högaktningsfullt i oss, vi är Östersunds problem, säger Bodil Berggren. Och Östersund tycker att vi ligger så långt ut i kanten så dom är glada att vi åker till Sollefteå.

SVT Nyheter Västernorrland kan du läsa mer om sparförslagen för vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet