”Jag blir chockad och illa berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonal i Uppsala har ett extremt pressat schema. Men Ebba Busch (KD) försvarar kommunens arbete.

SVT har träffat Li Kristjansdotter som jobbar inom den kommunala hemtjänsten i Uppsala. På en kväll ska hon göra 26 hembesök på sex timmar.

Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala och ansvarig för äldreomsorgen, säger att hon ser allvarligt på det som kommer fram i SVT:s inslag.

Hemtjänstens pressade schema

– Jag blir väldigt chockad och illa berörd av den beskrivning som Li ger, säger hon i Aktuellt.

Enligt henne har kommunen nyligen lämnat ett system som skapat incitament för att stressa hos den äldre. I stället för betalning för ”beviljad biståndsbedömd tid”, som enligt Busch skapade incitament för att utföra arbetet mer stressat, får man nu betalt för utförd tid. Tar ett besök längre tid än en timme får man betalt för det.

– Man går ekonomiskt back på att lägga schemat på det här sättet, säger hon.

Men varför blir du chockad – du träffade själv Li för tre månader sedan då hon berättade för dig hur det ser ut?

– Jag har talat med den utförare som Li arbetar hos och de har intygat att de inte arbetar på det här sättet. Nu får vi ytterligare svart på vitt att det fortsatt är så här och jag tycker att det är både ologiskt och oansvarigt att schemalägga på det här sättet.

Se hela intervjun med Ebba Busch i klippet ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänstens pressade schema

Mer i ämnet