”Jag fick jobba tills jag nästan blev apatisk”

Uppdaterad
Publicerad

Linda, 26, pressades till utmattning på Zara. Lena, 34, vittnar om utfrysningar på Lindex. Nu höjs rösterna från tjejer som blivit utsatta för hot och mobbing på olika klädföretag.

De är välkända och omtyckta klädkedjor som finns i flera delar av landet. Men efter Uppdrag Gransknings avslöjande om klädjätten Zara växer nu en annan bild fram. Bakom fasaden av glada tjejer som jobbar hårt och drömmer om att utvecklas i modebranschen lurar en kultur av mobbning där flera tjejer trycks ned och fryses ut av cheferna.

Lena, 34, jobbar på en Lindex-butik i Stockholmsområdet. Hon berättar om favoriseringar och utfrysningar på flera butiker.

-Ingen får ifrågasätta något, då försöker man bli av med den personen. Cheferna fryser ut personen inför kollegorna så att de får veta vad som kan hända om man ifrågasätter.

Känner inte till kritiken

Hon berättar att många inte vågar fråga om sina rättigheter och har mått så dåligt att de sagt upp sig.

Lena blev själv utsatt tidigare, men har vågat stå upp för sig själv.

-De känner att jag är stark som person och de vet att de inte kan hålla på så här mot mig längre.

Facket har också kritiserat Lindex för det hårda klimatet. Trots att Lena själv stått i kontakt med facket, menar Lindex presschef Kaisa Lyckdal att hon inte känner till något om kritiken och därför inte kan kommentera.

Men hon skriver i ett mejl till redaktionen:

”Liknande situationer (som det som uppkommit i Uppdrag Granskning) förekommer tyvärr i sällsynta fall även i våra butiker och är inte förenligt med våra värderingar”.

Kaisa Lyckdal svarar också att man därför valt att satsa på att utbilda ledare i hur man arbetar med dessa frågor.

”Blev apatisk”

Linda, 26, har jobbat på Zara i Stockholm. Hon tvingades arbeta i 37 graders hetta i flera veckor när luftkonditioneringen gått sönder. Till slut var hon så utmattad att hon nästan svimmade. Behövde man gå på toaletten var man tvungen att fråga flera olika chefer om lov.

-Jag var nästan apatisk, det flimrade för ögonen, säger hon.

Hon beskriver en bild där cheferna först höjer upp en anställd och ger dem mer ansvar för att de ska jobba hårdare, för att sedan trycka ned dem och säga att de inte höll måttet. Själv fick hon efter en månads jobb en assistenttjänst och nya ansvarsområden.

-Jag blev jättepepp och tänkte att jag skulle ge järnet. Jag jobbade stenhårt. Efter tre månader sa chefen att jag inte ”uppfyllde kraven och inte kämpade tillräckligt mycket” och fick istället ta hand om rea-hörnan. Jag gick från att vara uppskattad till att inte vara vatten värd på en dag. Det var totalt knäckande.

Hånades öppet

Sofia, 22, har arbetat på Zara i Göteborg. Hon skriver till SVT och berättar hur hon arbetade så hårt att hon behövde springa och kräkas. När hon kom tillbaka blev hon utskälld av sin chef.

-En annan chef hade sagt att det var okej att jag tog rast. Men den första chefen gav mig den värsta utskällning jag någonsin fått och sa att jag ”inte uppfyllde Zaras krav”. Därefter började trakasserierna och han hånade mig öppet.

Även ledningen på Zara säger sig vara ovetandes av kritiken som uppkommit.

-Det här är helt nya uppgifter för oss, jag är förvånad. Bilden vi har är att folk trivs hos oss, säger personalchefen Elisabeth Andersson till Uppdrag Granskning.

FOTNOT: Lena, Linda och Sofia är fingerade namn.

Helena Zachariasson

helena.zachariasson@svt.se

Fouad Youcefi

fouad.youcefi@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.