Nattarbetaren: ”Jag betalade ett högt pris”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Katarina arbetade på natt- och skiftschema i 26 år. I dag har hon både diabetes och bröstcancer.

52-åriga narkossjuksköterskan Katarina Ramsberg Enegren är ett levande exempel på det forskarna varnar för. Efter 26 år på skift- och nattschema lider hon idag av bröstcancer, diabetes och högt blodtryck.

–Det har ju funnits morgnar när man kommit hem när man varit slutkörd och det är klart att det tar nog ut sin rätt på hälsan till sist, säger hon.

Men Katarina har trivts med att arbeta natt.

–Det är en annan rytm på natten. Man samarbetar på ett bättre sätt eftersom man är ett mindre arbetslag. Det är också aningen bättre betalt och man går färre pass eftersom varje pass är längre. Men nattpassen är väldigt uttröttande. Om man bara jobbar på dagen är det nog svårt att förstå hur tungt det är att jobba nattetid.

Visste inte om riskerna

När Katarina Ramsberg Enegren började arbeta inom vården visste hon inte att hennes arbetstider kunde påverka hennes hälsa negativt. Idag har hon läst flera av de studier som visar att skift- och nattarbete ökar risken för sömnstörningar, diabetes, bröstcancer och kärlkranssjukdom. Katarina själv är övertygad om att hennes arbetstider har bidragit till hennes dåliga hälsa.

–Ja det tror jag. När man ser de här siffrorna talar de sitt tydliga språk. Många av oss som jobbar märker att vi får sömnstörningar. Sen har jag kollegor som inte är överviktiga som jag är, som är smala, men  som ändå har problem med högt blodtryck och högt kolesterol.

Kritisk till 24-timmarssamhället

Katarina är starkt kritisk till utvecklingen mot ett 24-timmarssamhälle med längre öppettider och fler yrkesgrupper som tvingas arbeta över dygnets alla timmar.

–Förut hade vi nätter då det inte kom in en enda patient på akuten. De som kom, kom in klockan ett när krogarna stängde. Nu kommer patienterna  mellan klockan tre och fem eftersom fler krogar håller öppet hela natten. Det kräver mer nattpersonal inom vården. Det kostar pengar och det kostar människors hälsa.

Tycker du att du har betalat ett för högt pris för dina år på natt- och skiftschema?  
–Jag tycker i alla fall att jag har betalat ett högt pris, och då tänker jag framförallt på mina barn och att det skulle vara svårt att lämna barnen, alltså att de ska behöva förlora sin mamma alldeles för tidigt.

Vad är ditt råd till unga som ska välja yrke och som funderar på att jobba natt eller skift?
–Man ska tänka på vad man utsätter sig för. Det kanske är någonting som är hållbart i några år men att det är inte hållbart i 25 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer