Effie Karabuda är spelredaktör på Aftonbladet och berättar om att hon ofta får bilder på manliga kön skickade till sig. ”Ofta är det inte tonårskillar utan män i 30-årsåldern som skickar. Många har fru och barn,” säger hon. Foto: Privat

”Jag har fått dickpics, våldtäktshot och dödshot”

Uppdaterad
Publicerad

Effie Karabuda är spelredaktör på Aftonbladet och en av många kvinnor som skrivit på journalistuppropet mot sexuella trakasserier.

– Jag har fått dickpics, våldtäktshot och dödshot, säger Effie Karabuda, till SVT Nyheter.

Flera gånger i veckan skickar män snoppbilder, så kallade dickpicks, till Aftonbladets spelredaktör Effie Karabuda.

– Första gången jag fick en dickpick blev jag väldigt ställd och ledsen. Det kändes läskigt. Jag blev helt skakis och hade svårt att jobba den dagen.

Men att skaka av sig snuskbilder är inte alltid helt lätt.

– Nu är det lite lättare. Jag tar bort dem per automatik och tänker ”jaha, nu var det en till”. Men det lämnar en dålig eftersmak. Jag har svårt att koncentrera mig på annat.

Vilka är det som skickat snoppbilder?

– Ofta är det inte tonårskillar utan män i 30-årsåldern som skickar. Många har fru och barn, man kan gå in på deras Instagram och se.

Hot och hat efter spelrecension

Eftersom hon skriver om spel och gaming-kulturen sker de flesta trakasserierna digitalt. I ett blogginlägg beskriver hon några exempel på kommentarer som hon möts av på Twitter efter en spelrecension där några meningar handlar om hur lättklädd en kvinnlig spelkaraktär är:

”Du ser ut som en halalslaktad gris”

”vilken vidrig smutshora du är”

”jävla fitta du borde gå och ta livet av dig”

Hon berättar för SVT Nyheter om våldtäktshot och dödshot. Dessutom berättar hon om en slags utfrysning, på gränsen till vuxenmobbing, från manliga kollegor inom spelmedia.

– Det har varit män på spelsajter som ignorerat mig och uttryckt missnöje kring det jag gör. De har försökt trycka ner mig på olika sätt.

Varför tror du att de gör så?

– Jag tror att det beror på att jag är ung och tjej. Jag har märkt att männen inte beter sig så mot varandra och då har jag ändå umgåtts väldigt mycket i gaming-kretsar. Så fort jag blev spelredaktör på Aftonbladet började de vända sig emot mig. Jag tror att de blev provocerade av att jag fick det jobbet, de hade kanske velat ha det själva.

Kampanjerna har gett effekt

För Effie Karabuda är det en självklarhet att skriva på #deadline, det upprop mot sexuella trakasserier mot kvinnor i mediebranschen, som nu lanseras.

– Jag vill stötta alla mina kvinnliga kollegor och deras berättelser i det här. Det kändes helt självklart att skriva på.

Vad tror du att det kan leda till?

– Vi har redan sett att det har lett till jättemånga saker. Just nu är det helt omöjligt för chefer att ignorera när kvinnor berättar om sexuella trakasserier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet