Foto: Skärmdump Aftonbladet/SVT

”Jag har inte drömt det här”

Uppdaterad
Publicerad

I går sändes SVT:s ”Nyfiken på partiledaren” där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson satte sig ned med läkaren och psykologen Poul Perris. Avsnittet hade inte hunnit sändas innan Åkesson anklagades för att fara med osanning i skildringen av sin barndom. Nu svarar partiledaren på kritiken.

– Jag har upplevt det här, jag har inte drömt det. Det är inget jag hittat på, säger SD-ledaren Jimme Åkesson om kritiken han fått efter att ha medverkat i SVT:s Nyfiken på partiledaren.

Aftonbladets Patrik Lundberg växte, precis som Jimmie Åkesson, upp i Sölvesborg. I samma område. Han menar att bilden SD-ledaren målar upp inte stämmer överens med verkligheten och skriver i sin kolumn: Varför ljuger du Åkesson?

– Jag har skrivit ett svar till Patrik, det gjorde jag igår kväll, där jag förklarar just att jag förbehåller mig rätten att beskriva mina egna upplevelser själv, svarar Jimmie Åkesson i dag.

”Bodde några kvarter isär”

Lundberg känner inte igen bilden av ett invandrartätt område med olika typer av gäng som skrämde upp en ung Jimmie Åkesson, och menar att han pratat med flera personer som växte upp i närheten som inte heller minns något hot från invandrargäng.

Jimmie Åkesson säger att han inte tar kritiken på allvar och menar att skillnaden i uppfattningar skulle kunna bero på att Patrik Lundberg är något yngre är honom, och att de bodde några kvarter isär.

Hade inte gått in i partiet som det var

Lundgren vänder sig dessutom mot att Åkesson säger att han hade väldigt lite kunskap om Sverigedemokraterna när han först engagerade sig i partiet. Det var rasismen som lockade Åkesson, men det är obekvämt för partiledaren att erkänna i dag, menar Lundgren. Inte heller det håller Åkesson med om.

– Det fanns en och annan nazist, och det fanns inte minst den där svansen av skinnskallar i samband med yttre manifestationer. Men vi såg inget av det lokalt, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Trots det menar han att vägen hade kunnat se annorlunda ut, med facit i hand.

– Hade jag idag, 35 år gammal, kommit in i det partiet som fanns då så hade jag förmodligen inte fortsatt vara med i det.

Invandringen totalt per år av utrikes födda personer i Sölvesborg:

Visa

År                        Antal

1980                    18

1981                    16

1982                    14

1983                    12

1984                    13  (5-årige Jimmie Åkesson flyttade till Sölvesborg)

1985                    18

1986                    88

1987                    99

1988                    182

1989                    124

1990                    123

1991                    76

1992                    44

1993                    138

1994                    89

1995                    64 (Jimmie Åkesson går med i Sverigedemokraterna)

Sölvesborgs kommun hade omkring 16.000 invånare de redovisade åren.

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyfiken på partiledaren

Mer i ämnet